Dünya Sağlık Örgütü ve Meme Kanseri Koalisyonu tarafından, kadınlara yaşamlarını etkileyebilecek meme sağlığını korumak için yardımcı olacak sağlıklı yaşam tarzını hatırlatmak ve meme kanseri ile mücadelede erken tanının önemini vurgulamak için “15 Ekim-Dünya Meme Sağlığı Günü” ve “1-31 Ekim- Meme Kanseri Bilinçlendirme Günleri” olarak belirlenmiştir.

Dünya Meme Sağlığı Günü nedeniyle açıklamada yapan Ordu Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri gerek dünyada, gerekse ülkemizde en sık izlenen ilk on kanser arasında birinci sırada yer almaktadır. Bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 18.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanmaktadır. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de hastalarımızın yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölümleri en aza indirmek mümkün olmaktadır.” dedi

Ordu’da yürütülen toplum tabanlı kanser taramalarına da değinen Dr. Kasapoğlu, “Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerimize Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak tarama programlarına başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dâhil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimleri de verilmektedir. Bu faaliyetlerin yaygınlaştırılması ve tüm vatandaşlarımızın yaşadıkları yerlerde bu hizmetlere ulaşabilmesi için 2020 yılı içerisinde Ünye İlçemize dijital mamografi cihazı kurulmuş, Gölköy İlçemize mamografi cihazı kurularak kullanıma hazır hale getirilmiştir. Kumru İlçemizde ise yine 2020 yılı içerisinde mamografi cihazımızın hizmete girmesi için çalışmaların devam etmekte olduğunu” söyledi.

Ordu geneli KETEM’lerde yürütülen toplum tabanlı kanser tarama programları kapsamında;

  • Ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığı
  • Yılda bir klinik meme muayenesinin yapılması
  • 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi filmlerinin çekilmesi
  • 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi
  • 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testlerinin yapılması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.

Editör: TE Bilişim