Çin’in Vuhan kentinde başlayan Covid-19 salgını ile mücadelede bireyin ve ailenin tıbbi müdahalesinin yanı sıra ruhsal ve sosyal iyilik halinin korunması amacıyla İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde Psikososyal destek birimleri oluşturuldu. Psikososyal Destek Hattı Ordu’da ise 29 Mart 2020 tarihinden itibaren hizmet veriyor.

Kimlere hizmet veriliyor?

Uzm. Klinik Psikolog Sanem Sönmez Ordu Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren “Psikososyal Destek Hattı ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi. Psikolog Sanem Sönmez şu sorulara yanıt verdi;

“29 Mart 2020 tarihinden itibaren Covid-19 salgını ile fedakârca mücadele eden sağlık çalışanlarımız ve desteğe ihtiyaç duyarak bizi arayan ve bizim tespit edip ulaştığımız vatandaşımızla iletişime geçilerek görüşme gerçekleştirilmiştir ve çalışmalarımız halen devam etmektedir.

Psikososyal Destek Hattı Kimlerden oluşmaktadır?

Destek hattımızda psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal çalışmacı, diyetisyen ve çocuk gelişimci branşlarından oluşan bir ekip ile hizmet verilmektedir. Telefon ile sunulan destek hizmetimizde görüşme yapılan bireyleri gerekli durumlarda ekibimizdeki diğer çalışmacı arkadaşlara yönlendirmekteyiz.

Bu süreçte olumsuz duygu ve düşünce yaşayan bireylere neler önerirsiniz?

Öncelikle bu salgın döneminde en zor şeyin yaşanan belirsizlik olduğu unutmamalıyız. Belirsizlikle baş etmek içinse kontrol edemeyeceğimiz şeyler yerine kontrol edebileceklerimize odaklanmamız önemlidir. Böyle belirsizlik durumlarında süreci doğru yönetmek, stres ve kaygıdan kendimizi korumak için bilgiyi güvendiğimiz kişi ve kurumlardan almamız gerekmektedir. Bu süreçte Psikososyal destek hattımızdan güvenilir öneriler alınabilir.

Ruh sağlığımızı korumak için neler önerirsiniz?

Öncelikle stresten uzak durmamız gerekmektedir. Bu süreçte bağışıklık sistemimizin güçlü olmasının önemini biliyoruz. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak içinde stresten uzak olmak çok önem taşımaktadır. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenmek, uyku düzenimizi korumakta bizi fiziksel ve ruhsal açıdan güçlü kılacaktır. Film izlemek, kitap okumak, el işi yapmak gibi sevdiğimiz ve zevk aldığımız şeylerle meşgul olmayı da ihmal etmemeliyiz. Yalnız hissetmemekte ayrı bir önem taşıyor, bu sebepten dolayı sevdiklerimizle iletişim halinde kalınması, varsa yaşlılarımızı arayıp sormak bu süreçte hem bize hem de karşımızdaki kişilere iyi gelmektedir. Ayrıca sosyal medyada ve ekran karşısında geçirilen süreyi kısıtlamayı önermekteyiz.

Ruhsal olarak sağlıklı olmak nedir?

Ruhsal olarak sağlıklı olmak; “bireyin kendisiyle, çevresindeki insanlarla ve toplumla barışık olması, dengeli, uyumlu davranış ve duygular geliştirebilmesi ve durağan olmayan gelişimiyle ve yeniliğe açık, kendini değiştirebilen, sevebilen ve sevilebilen bir kişi olmasıdır.” Yeterli sosyal desteğe sahip olmak ruh sağlığını korumada önemli bir etkendir. Aile, akraba, arkadaş gibi sosyal destek gruplarının bireyin ruh sağlığı üzerinde koruyucu etkisi vardır. Bizde psikososyal destek hattı olarak bu korumaya katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bize mesai saatleri içerisinde 0 (452) 666 25 04 numaralı telefondan ulaşarak destek alabilirsiniz.” *Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim