Okulların kapanmasına sayılı günlerin kaldığı ve yaz tatilinin başlayacağı bu günlerde okul çağında olup henüz çocuğunu sünnet ettirmemiş aileleri de tatlı bir heyecan sarmış durumda. Zira yaz tatili,  tarihte bilinen en eski cerrahi işlemlerden biri olan sünnet için de uygun bir dönem. Peki sünnet için hangi yaş aralığı ideal? Çocuğumuza sünnet yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz? Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cengiz Cemalettin Beyaz, sünnet operasyonuyla ilgili bilinmesi gerekenlerle ilgili bilgiler verdi.

2-6 yaş arası sünnet travma yaratabilir

Yüzyıllardır yapılan sünnet işleminin basit bir müdahale gibi görünse de uygun şartlarda yapılmadığı ve gerekli özen gösterilmediği hallerde enfeksiyondan organ kaybına kadar varabilen çeşitli komplikasyonlara yol açabildiğini söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cengiz Cemalettin Beyaz, “Sünnet işlemi mutlaka hastane ortamında, steril şartlarda ve bir uzman hekim tarafından yapılmalıdır” dedi.

Op. Dr. Cengiz Cemalettin Beyaz, şu uyarılarda bulundu: “Tıbbi bir gerekçe olmadıkça ve çocuk başka bir sebeple genel anestezi almadıkça 2-6 yaş arası sünnet, erkek çocukta olası fallik döneme denk gelmesi ve  çocukta psikolojik travmaya neden olabileceği varsayımıyla önerilmemektedir.  Son yıllarda popüler olan yenidoğan sünneti ise erken yara iyileşmesi, yalnızca lokal anestezi ile yapılabilmesi ve 1 yaş öncesi idrar yolu enfeksiyonlarını azaltması gibi potansiyel faydaları nedeniyle uygun bebeklerde tercih edilebilmektedir.”

İyileşme ve tedavi süreci

Ailelerin sünnetten sonra en çok dikkat etmesi gereken durumun kanama ve enfeksiyon riskini en aza indirmek için yara bakımı olduğunu ifade eden Op. Dr. Cengiz Cemalettin Beyaz, “Sünnet sonrası dönemde yara bakımı açısından antibiyotik içerikli kremler yeterli gelmektedir. Bunun dışında sünnet külotları veya bol çamaşırlar tercih edilmelidir. 2-3 gün yatak istirahati yapılması durumunda belirgin ödem veya kanama görülmemektedir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yara iyileşmesi 7-10 gün arasında gerçekleşmektedir. Sünnet sonrasında enfeksiyon riski nedeniyle 2-3 hafta havuza veya denize girilmemelidir” şeklinde konuştu.  *YENİDÖNEM

                                              

Editör: TE Bilişim