Değerli dostlar!

Selat'ü selam: Terkibi, Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden ifade eden dualara denir.

Cenabı Hak Yüce kitabımız Kur'an'ı keriminde:" Allah ve melekleri, şüphesiz Peygambere Salat Ü Selam ediyorlar. (O halde) ey İman edenler, sizde ona salat ü selam edin ve tam bir teslimiyetle selam verin" (Ahzap suresi 56. ayet) Diye buyurmaktadır.

Bizlere ne mutlu ki Allah'ın Salat Ü selam ettiği ve meleklerede selat'ü selam vermesini emir buyurduğu bir peygamberin ümmetiyiz. Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimize Selat'ü selam getirmenin dini hükmü: vacip tiptir. Bazı ulemalar Kur'an'ı kerimde bu hususta kesin bir emir olduğu için farz olduğunu rivayet etmişlerdir. Hele Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimizin ismi zikredildiği zaman bunu duyan her mü'minin mutlaka selat'ü selam getirmesi gerekmektedir. Getiren sevap alır. Getirmeyen günaha girer. Nitekim bususta Peygamber (s.a.v.) efendimiz:

Ebu Hureyre (r.a.) dan rivayet edildiğine göre: " Bir kimse bana Selam gönderdiği zaman, onun selamını almam için Allah c.c. teala ruhumu iade eder" (Ebu Davud.Menasik. 96/2041) buyurmaktadır.

Yine Ebu Hureyre (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre. Efendimiz (s.a.v.) "Kim bana bir defa salat ederse, bu sebeple Allah c.c. ona on misli merhamet eder.(Tirmizi. Vitir,21/485) buyurmaktadır.

Abdullah b. Mesud (r.a.) dan rivayet edildiğine göre Efendimiz (s.a.v.): Kıyamet günü insanların bana en yakın olanı,bana en çok salatu selam getirendir.("Tirmizi Vitir.21/484) buyurmuştur

Hz. Ali (r.a.) dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) " Asıl cimri olan kimse,yanında ismim zikredildiği zaman, bana selat'u selam getirmeyen kişidir." (Tirmizi. Deavat 100/ 3546) buyurmuştur.

Ebu Hureyre (r.a.) dan rivayet edildiğine göre Efendimiz (s.a.v.) " Yanında ismim zikredidiği halde bana salat'u selam getirmeyen kimse Perişan olsun. Burnu yerlerde sürünsün" (Trimizi Daavat 100/1545) diye buyuruyor

Değerli dostlar! Bir Mü'minin Resûlullah (s.a.v.) Efendimize sela'u Selam getirmesi demek ona dua etmesi demektir. Selat'u selam Onun ismi zikredildiği zaman "Allahümme salliala seyyidina Muhammedin ve ala aline ve ashabina seyyina Muhammed " veya hud "Allahümme salli ve barik dualarını okumak vs" ile le olur." (Buhari Enbiya. 10) Efendimize Salatu selam getirmenin yeri zamanı ve sayısı yoktur. Mü'min istediği yerde ve zamanda dilediği kadar Salatu selam getirebilir.

Evet değerli dostlar! Dilimiz döndüğü kadar Salat'u selamın faziletlerini anlatmaya çalıştık şimdi gelelim Günümüzde cenaze ve mevlit merasimlerinde yapılanlara. Müslümanın cenazesi olur halk arasında MEVLİT diye tabir edilen ziyafet merasine: Ben öncelikle şunu belirteyim ki; Cenazeden birkaç gün sonra yapılan mevlüt okutulmasına ve verilen yemek ikramlarına kesinlikle karşı değilim. Benim karşı olduğum husus Cenaze defnedilir edilmez hemen o gece verilen pide ziyafetlerine karşıyım yoksa vatandaş cenazeden birkaç gün sonra mevlit de okutsun yemek te versin buna karşı değilim fakat bu günkü merasim şekline karşıyım bugün bu merasimler nasıl yapılıyor toplanılıyor kadınlar ayrı odalarda erkekler ayrı odalarda oturuyorlar. Evet buraya kadar normal fakat hoca efendilerin ellerinde son model ses cihazları sesler sonuna kadar açık yedi malla ötesinden ses duyuluyor başlıyorlar okumaya bayanlar öbür tarafta da başlıyorlar dedikoduya k,misi kaynanasını, kimisi gelinini kimisi eltisini çekiştiriyor. Peki erkekler ne yapıyorlar onlarda ayrı odalarda hükümet kuruyor. Hükümet yıkıyor vs. dedikodularına ne mevlit dinleniyor, nede peygamber (s.a.v.) efendimize Salatü selam getirilir, Nede Cenabı Allah cc ın ismi şerifine hürmet ediliyor. Bu arada da üç beş tane abdest tutamayan yaşlılarda hoca efendilerin odasında yarı uyur yarı uyanık halde oturuyorlar. Bu dedikodu hegamesi içerisinde okuma işi bitip hoca efendi amine başlayınca birden sesler bıçak gibi kesiliyor. Güzel edebiyat parçalayan ve ölüyü direkt Cennete uçuran hoca efendi de başlıyor duaya herkesin elleri havada coşkulu bir şekilde âmin sesleri ortalığı inletiyor. Evet kardeşim âmin anladık da neye âmin diyorsun? Resülüllah (s.a.v) Efendimizin. Cenabı hak tealanın isimleri geçti saygımı gösterdin? salatu selam mı getirdin? hayır bol bol dedikodu yaptın bol bol günah işledin Efendimiz(s.a.v.) azığını aldın. Ondan sonrada âmin diye gürlüyorsun. Ne amin'i be hadi ordan. İşte buna karşıyım. Böyle merasimler de ne olur biliyor musunuz? ne olacak? Okuyanlar para alır birde böyle bir ortam da okudukları için günahkâr olur. Orada bulunanlarda beleşten karnını doyurup günah kar olur, Mevlit sabine yaptığı masraf kar kalır mevtaya da hiçbir şey kalmaz. Peki ne yapalım? Evet bunları yapalım fakat dini kurallara riayet edelim bunu sağlayamıyorsak oturup kendimiz bildiğimiz sureleri okuyalım kendimizin bildiğimiz sureleri okumamız parayla okuttuğumuzdan milyarlarca kat daha sevaplıdır. Ha okumasını bilmiyorsak halimize ağlayalım.