Tarih 1936… Ordu’da fındığın kaderini değiştiren Sağra hizmete açıldı. Fabrika, bir aile şirketi olarak Merhum Kahraman Sağra tarafından kuruldu. O küçük aile şirketi  'Tadelle' markası ile Türkiye'nin ilk fındık işleme tesisi olarak da kayıtlara geçti. Özellikle 1970’li ve 80’li yıllarda günün modern teknolojisini Ordu’ya getiren Sağra adını Türkiye’ye duyurdu Ordu’nun gururu oldu.

Sağra; sadece çikolata üretmiyordu. Fındığın başkenti Ordu’da; fındık ilk kez değer buluyordu. Örnek de oldu. Tadelle, Sarelle, Gol, Gofy gibi markalar Sağra’da hayat bulup Dünya piyasasında yerini alırken, Ordu’da fındık sanayiciliğinin de ufku açıldı. Fabrika istihdama sağladığı katkıyla da şehrin amiral gemisi sorumluluğunu taşıdı.Bir nevi Türk’ün gücünün simgesiydi. Milli değerler de yükledik yani… Sadece bir fabrika değildi Ordu ve Ordulular için.

Ve bir gün; Sağra’da rüzgar tersten esmeye başladı. 54 yılın ardından Sağra A.Ş., 1990’lı yıllarda Bayındır Holding bünyesine geçti. Bayındırbank'a el konulmasıyla TMSF'ye geçen Sağra; takvimler 2007 yılını gösterdiğinde Türkiye’nin önde gelen yerli ilaç firmalarından Sanovel’in de sahibi olan Toksöz Grubu’na  77 milyon dolara satıldı. Sağra oldu Sagra!

Şimdi, rüzgar ne kadar sert eserse essin sağlamlığını koruyan Ordu’nun güvencesi Sagra; şehri terk etmeye hazırlanıyor. İddialar bu yönde. Firmadan ise henüz bir açıklama gelmedi. Ancak sessiz sessiz işçi kıyımı devam ediyor. Hızla küçülen Sagra’nın 2019’da tamamen taşınacağı konuşuluyor. Giden gider de ya geride kalanlar…

İşsizler Ordu’suna eklenenler… Fındığı tekeline alanların  kabaran iştahı… En büyük sanayisini kaybeden Ordu… İşte Sagra’dan geriye kalanlar. Yani kocaman bir alev topu deyim yerindeyse top Ordu’yu yakacak. Orası kesin.

Bir diğer iddia ise fabrika Ordu’daki işletmeyi küçülterek satışa çıkaracak. Hatta talipli firmalarla görüşmeler yapılıyor. Naçizane fikrimiz; Ordu’nun yerli malı şehirde kalsın yeter ki yeter ki birileri bu firmaya sahip çıksın.