Sevgili Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Adalet anlayışı.

Değerli dostlar! Adalet sözlükte: " Hak ve hukuka uyma, herkesin hakkını gözetme, doğruluktan ayrılmama, hakkaniyet, adl " demektir.

Adalet Kur'an-ı kerimde ve hadislerde genellikle "düzen, denge, denklik, eşitlik gerçeğe uygun hükmetme, doğru yolu izleme, takvaya yönelme, dürüstlük tarafsızlık" gibi anlamlarda kullanılmaktadır. Nitekim bir ayeti celilede.

"Allah adaleti ayakta tutarak, kendisinden başka hiçbir ilahın olmadığına bizzat şahittir. Ayrıca bütün Melekler ve kendilerine ilim verilmiş olanlar da tam bir doğruluk, adalet hakkaniyet içinde aynı gerçeğe şehittirler. Evet O'ndan başka ilah yoktur. O, kudreti daima üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olandır." (Al-i İmran suresi 18. ayet)

"Yönettikleri İnsanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletli davrananlar. Allah katında, Rahman'ın yanında nurdan minberler üzerinde ağırlanacaklar." (Hadisi şerif: Nesai Adâbü'l kudat)

Değerli dostlar! Müslüman ne için yaşar? İki cihan saadetine kavuşmak için, iyi ve mutlu bir hayat ise ancak temelinde adaletin olduğu bir düzenle mümkün olur. Ayeti Celile ve hadisi şeriflerde vurgulanan adalet: İdareci idare ettiklerine, işveren çalışanlarına, hoca talebesine aile büyükleri aile efratlarına, anne baba çocuklarına adil davranmalıdır. Adaleti hayatını şiarı edinen böylesi insanlardan oluşan bir topluluk ise huzur ve mutluluk, ahlak ve erdem, sevgi ve barışın hakim olduğu faziletli bir topluluğu, ümmeti meydana getirir. Görülmektedir ki dünyevi saadet ve mutluluk ile yukarıda beyan ettiğimiz ayeti celile hadisi şerfte vaad edilen ahiret saadeti yine hadisi şerifte zikredilen adaletin tesisi ile gerçekleşe bilecektir.

Değerli Dostlar! Eğer hem dünyada hem de ahirette huzur ve saadet ulaşmak istiyorsak Kur’an’a sarılmalı Resülüllah efendimizin yolundan yürümeliyiz. Öyle sağdan, soldan devşirme kanun ve yönetmeliklerle ne dünyada nede ahirette huzur bulabiliriz.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.