Torun’un, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı cevaplanması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine verdiği soru önergesinin detayları şu şekilde:

Yapımına 2021 yılında başlanan ve 2023 yılında bitirileceği öngörülen Ordu Şehir Hastanesi’nin inşaatı halen devam etmektedir. Hastanenin açılış tarihine ilişkin Bakan Fahrettin Koca’nın ve İlimizdeki Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamalarda net bir tarih verilmemektedir. 8 Temmuz 2023 tarihinde sosyal medya üzerinden açıklama yapan Bakan Koca, hastanenin kaba inşaatının %95 oranında tamamlandığını ve hastanenin 2024 yılı ilk yarısında tamamlanacağını açıklamıştır. 22 Kasım 2023 tarihinde Ordu İl Sağlık Müdürü bir açıklama paylaşarak hastanenin 2024 yılına yetiştirilmeye çalışıldığını duyurmuştur.

Yatak Sayıları Neden Farklı Farklı Açıklanıyor?

Ordu Şehir Hastanesinin yatak sayısı konusunda da bütün yetkililerin kafası karışmış durumdadır. Bakan hastanenin 987 yataklı olacağını açıklamış, Ordu Büyükşehir Belediyesi 900 yataklı olacağını duyurmuş, İl Sağlık Müdürümüz 1200 yatak kapasitesi ile açılış yapılacağını ifade etmiştir. Yatak sayılarının günden güne değişmesi projenin sağlıklı yürümediği izlenimini güçlendirmektedir.

Seyit Torun: 2023 Yılında Bitecek Denen Hastanenin Henüz İkmal İhaleleri Onaylanmamış!
Şehir Hastaneleri projeleri sağlık alanındaki büyük rant projeleri olarak bilinmektedir. Devasa bütçeler ile kullanışsız, hantal yapılar inşa edilmiştir. Ordu’da inşa edilen şehir hastanesi de aynı akıbete doğru ilerlemektedir. Ordu Şehir Hastanesi için Sağlık Bakanlığı yetkilileri Cumhurbaşkanına teşekkür paylaşımları yapmaktadır ancak hastanenin ikmal ihaleleri halen Cumhurbaşkanlığı onayı beklemektedir.

Yolun Durumu Bile Belirsiz

Hastane yolunun ve yol bağlantılarının yapımını Ordu Büyükşehir Belediyesi üstlenmiş olmasına karşın belediyenin bütçesi yeterli olmadığı için inşaatın Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi için görüşmeler yürütülmektedir.

Takvimi Tutmayan İnşaatta, Her gün Artan Maliyetin Sorumlusu Kim?

Takvimi belirsiz bir çalışma yöntemiyle, bütçe sorunlarıyla, bürokratik engeller ile 1200 yataklı bir şehir hastanesi inşa edilmeye çalışılmakta, projenin süresi ve maliyeti her geçen gün artmaktadır. Topluma hizmet bir ciddiyet işidir, rantiye ile halkın sorunları çözülemez.

Milletvekili Seyit Torun, Verdiği Önerge ile Şu Soruların Cevaplanmasını İstedi:

Ordu Şehir Hastanesi’nin hizmete gireceği tarihi açıklar mısınız?

Ordu Şehir Hastanesi’nin yatak kapasitesine ilişkin yapılan 3 ayrı açıklamadan hangisi doğrudur?

Hastanenin ikmal ihalelerinin Cumhurbaşkanınca onaylanmamasının sebeplerini açıklar mısınız?

Hastane yolu inşaatını üstlenmiş olmasına karşın Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarının bu iş için yetersiz olduğu öğrenilmiştir. Yolun ve yol bağlantılarının yapımı için Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüşüldüğü doğru mudur? Doğruysa görüşmeler hangi aşamadadır?

Ordu Şehir Hastanesi’nin yapımı için bugüne kadar ne kadar harcama yapılmıştır? Hastane tamamlandığında yapılan toplam harcamanın hangi boyutta olacağı öngörülmektedir?

Proje başlangıcında öngörülen harcama miktarları aşılmış veya aşılacak mıdır? Eğer varsa söz konusu ek harcamaların miktarını açıklar mısınız?

Sağlık yönetimi uzmanları en verimli hizmet veren hastanelerin 200 ila 600 yataklı hastaneler olduğunu ifade etmektedirler. Ordu Şehir Hastanesine harcanan bütçe ile 600 yataklı kaç hastane yapılabileceğini açıklar mısınız?  

Editör: Berrin KESKİN