Özel Ordu Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları  Uz. Dr. Turgut YAYLA, soğuk havada astım hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Yorulduğunuzda nefesiniz tıkanıyorsa…

Solunum yollarının geçici kasılması şeklinde tanımlanan astım, Türkiye'de yaklaşık nüfusun %5-7'sini etkilemektedir. Astımın başlıca belirtileri; kişi efor sarf ettiğinde ve yorulduğunda ortaya çıkan ya da toz, çeşitli kokular ve sigara dumanıyla tetiklenen; nefes darlığı, öksürük, balgam, hırıltılı solunum ile göğüste sıkıntı hissidir.

Göbek çevresi yağlanması olan kişilerde sık görülüyor

Hastalığın nedenleri arasında genetik eğilim yer alsa da; ev tozu akarları, hava kirliliği, polenler ve küf mantarı gibi alerjik özellikler taşıyan çevresel faktörlerin de etkisi bulunmaktadır. Göbek çevresi yağlanması fazla olan kişilerde, sürekli toz ve buharla iç içe olanlarda da astıma sıkça rastlanmaktadır. Annenin hamilelik sırasında sigara içmesi, bebeğin astım riskini artırmaktadır.

Soğuk havada burundan nefes alınmalı

Astım hastalığında bazı durumlar ve maddeler tetikleyici özellik taşır. Soğuk hava da bunlardan biridir. Isı düşmesi ile birlikte nefes alıp verme hızlanmakta ve bir süre sonra burundan alınan hava yeterli olmadığında, kişi ağızdan da nefes almak zorunda kalmaktadır. Oysa burnun fonksiyonu; havayı ısıtmak, nemlendirmek ve temizlemektir. Ağızdan alınan nefes ile soğuk hava doğrudan akciğerdeki alıcıları uyarır. Bu alıcılar da astımı tetikler. Soğuk hava ağızdan değil de burundan alındığında, damarların içinden geçerek ısınır. Bu nedenle astım hastalarının soğuk havalarda, ağız ve burnu içine alacak şekilde bir atkı ile dışarı çıkmaları, ağızdan nefes almak zorunda kaldıklarında da havayı bu sayede ısıtarak solumaları, atakları önleyici önlemlerden biridir.

Doğru tedavi planı ile ataklar önleyebiliyor

Bazı astım hastalarının sürekli ilaç kullanması gerekirken, bazı hastalar için böyle bir gereklilik söz konusu değildir. Astımı kontrol altına almaya yönelik ilaçlara başlandığında, hastanın herhangi bir sorunu kalmadığını düşünerek bunları doktoruna danışmadan bırakması uygun değildir. Koruyucu ilaçların doktor kontrolünde ve belirlenen sürelerde alınması, atakların oluşmasını engellemeye ve astımın kronikleşmesini önlemeye yardımcı olmaktadır. Nefes açıcı ilaçlar ise anlık kullanım açısından önem taşımaktadır.

Kışın nefes açıcıları ilaçları yanınızda taşıyın

Astım hastalarının kış aylarında özellikle nefes açıcı ilaçları yanında taşıması gerekmektedir. Bir alışveriş merkezine girildiğinde ya da bir temizlik malzemesi kokusuyla karşılaşma durumunda sıkışma yaşanabilir. Soğuk havada egzersiz yapacak, işe giderken soğuk hava ile karşılaşacak, merdiven çıkacak kişiler 15-20 dakika önce kurtarıcı ilaçlarını kullanabilir. Bu ilaçlar astım atağını engellemeye yardımcı olabilmektedir. Stresten uzak durmak, hobi edinmek de astım hastalıktan korunmayı sağlar. Stres yönetimini öğrenmek de bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliktedir.