Ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi, yüksek C Vitamini içermesiyle birlikte vatandaşların talebine karşılık bulmaya devam ediyor.

ÜLKEMİZE KAZANDIRILAN MEYVE

Son zamanlarda yaygınlaşan tarıma yönelik hobi duygusunun bu tür ürün yetiştimekte fayda sağladığını belirten botanik bahçe işletmesi ile uğraşan Cengiz Şahin, aronya meyvesi hakkında;
“Aronya, dünya üzerinde Orak sıralamasında kanser önleyen birinci meyvedir. Eylül ayının son haftaları gibi olgunlaşan aronya, siyah meyveli ticari bir üründür. Polonya, Rusya, Kanada ve Almanya gibi soğuk Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçlı yetiştirilir. Son zamanlarda özellikle hobicilerin sayesinde ülkemize kazandırılan bir bitki olarak bilinir.” ifadelerinde bulundu.

GÜNDE 10 ADET TÜKETİLEBİLİYOR

Bu meyvenin tüketimi hakkında önemli bilgilendirmeler sağlayan Şahin, “Aronya’yı günde 10 adet yiyebiliyorsunuz. Bunun nedeni zehirli olduğu düşüncesinden kaynaklanmasın, sebebi ilaç kokulu ve ilaç kıvamında bir besin olmasından dolayı 10 adetten sonra vücut istemiyor. Daha çok almanlar portakal suyu ile karıştırırken, Amerikalılar diğer meyve suları ile tüketiyor. Çayını, marmeladını yaptığınız zaman çok rahat kullanabileceğiniz aronya, kanser önleyici bir meyve olduğu için genellikle ilaç yapmada kullanılır.” dedi.

TÜM İKLİM KOŞULLARINA ADAPTE 

Cengiz Şahin, aronya meyvesinin yetiştiği ortamın özellikleri hakkında, şu ifadelerde bulundu;
“Bu meyvenin şöyle güzel bir yanı var; aronya, Mersin sıcağında da, Eskişehir soğuğunda da yetişebiliyor, iklim seçme özelliği yok. 
Aronya bodur bir çalıda yetişen meyve türüdür, şekil olarak Yaban Mersin’inin siyahı şeklinde düşünülebilir. Bu bodur çalı en fazla bir buçuk metre boyunda büyüyor. Son 2-3 yıldan beri Ordu civarında büyük bahçeler kurulmaya başlandı. Bir ara ne yazık ki tarımda gerçekleşen körelme, vatandaşların yeniden bilinçlenmesiyle birlikte canlılığa kavuştu.”

Editör: Ahmet Yıldız