Değerli dostlar! Bugün Türkiye’mizde bir tartışma var Suriyeliler: kimisi "Suriyelilerin Türkiye’de ne işleri var gönderelim gitsin" diyor kimi de: "onlar bizim misafirlerimizdir. Onlar muhacir bizler ensarız onlar Suriye’de can güvenlikleri olmadığı için bize sığınmışlardır." şeklinde konuşuyorlar. Bende ikinci görüşteyim. Fakat burada bir Gürcü atasözünden bahsetmek istiyorum Gürcü atasözü şöyle der. "hashan rum zehval tavze ikavri kudi da deyhuronda" "Bir yere gittiğin zaman başına oranın takkesini örteceksin"

Evet Suriyeliler misafirimizdir. Ve de bizim himayemiz altındadırlar Vatanımızda bulundukları müddetçe bizim kanunlarımıza, örf ve adetlerimize uymak zorundadırlar. Maalesef bugün bazı misafirler, devletimiz onlara her türlü yardımı yaptığı halde çoluk çocuk sokaklarda dilencilik yapmak karayollarında ışıklı kavşaklarda tehlikeli bir şekilde araçların arasında çalışmaktadırlar. Tabi bu durumu tasvip etmemiz mümkün olmadığı gibi, Suriyelilerin tamamını da suçlamak doğru değildir. Birkaç kişinin yaptığını tamamına yükleyemeyiz Dün (29 mayıs) Ünye’de Ünye'nin en işlek caddesi olan Niksar caddesinde iki tane Suriyeli bir esnaftan alışveriş yapıyorlar ödeme konusunda tartışma çıkıyor ve iki Suriyeli esnafı bıçak darbeleriyle yaralıyorlar. Güvenlik güçleri anında müdahale ederek Suriyelileri yakalıyor yaralı vatandaşı Ünye devlet hastanesine kaldırıyor. Olay duyuluyor ve vatandaşlar Suriyelilerin Niksar caddesinde kaldıkları karşılıklı iki apartmanı ablukaya alıyorlar Güvenlik kuvvetleri anında müdahale edip apartmanların etrafına güvenlik koridoru oluşturuyorlar. Vatandaşlar Niksar caddesini ulaşıma kapatıp slogan atmaya kimileri de apartmanlara karşı hücuma geçiyorlar Güvenlik kuvvetlerimizin itidallı davranmaları neticesinde vahim olayların olması engelleniyor olay bir mahalli TV kanalında canlı olarak yayınlanıyor. Canlı yayın esnasında bazı vatandaşlar ağza alınmayacak küfürlü sözler sarf ederek sloganlar attılar ki bu olay canlı yayında çok ayıp oldu. Neyse ki Ünye halkının sağduyulu davranması neticesinde olay daha fazla büyümeden çözüldü. Olaya sebebiyet veren iki Suriyeli adli mercilere teslim edildi.

Evet değerli dostlar burada yapılan çirkin saldırıyı tüm Suriyelilere mal edemeyiz evet içlerinde böyle densizler var fakat dilencilik yapmayan bulduğu işlerde çalışıp nafakalarını temin edenlerde çoğunlukta mevcut. Burada biz millet olarak itidallı davranmalı ve onlara şefkat ellerimizi uzatmaya devam etmeliyiz.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.