Tarihi 2 bin 300 yıl öncesine dayanan Kurul Kalesi ve çevresinde doğa ve tarih katliamı devam ediyor.  6. Mitridates dönemi kalesi olduğu tespit edilen ve dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından 2010 yılında Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında başlatılan arkeolojik kazı ile en son geçen yıl 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele heykeli gibi bir çok önemli tarihi obje bu güne kadar gün yüzüne çıkarıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği ve 7 yıldan bu yana yapılan kazı çalışmaları devam ederken Karadeniz’in en önemli kültürel miraslarından olan tarihi Kurul Kalesi eteğinde bulunan taşocağında 12 yıldır tonlarca dinamit patlatılıyor, tarih ve doğa göz ardı edilerek. Hatta ve hatta Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan da taş ocağı açılmadan önce ÇED raporu istenmişti. Kurul ise 2011 yılında ocağın açılmasına uygun olmadığına karar vermiş hatta arkeologlardan oluşan bilirkişiler de taş ocağının heyelanla birlikte kale yerleşimini tamamen yok edebileceği görüşünde birleşmişlerdi.  1. Derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan bölgede tarih ve doğa katliamına, kazının başladığı 2010 yılından bu yana sadece  dönemin Valisi Ali Kaban tepki göstermiş, Melet Irmağı’ndan alınan malzemelerin usulsüz olduğu gerekçesi ile firmaya cezalar yazılmış, ancak Vali Kaban’ın kararname ile Ordu’dan ayrılmasının ardından  cezalar bile iptal edilmişti. Vali Kaban’dan sonra gelen valiler ise durumu görmezden gelmişti. Son yıllara bakınca 2010 yılında kazıyı başlatan Kültür ve Turizm Eski Bakanı Eski Bakanı Ertuğrul Günay, kazıya destek veren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ile çevreci  sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve basın kuruluşları her gün konuyu gündeme taşıdılar ancak ne hikmetse herkes 3 maymun misali konuyu görmezden, duymazdan ve bilmezden geldi. Gel zaman git zaman yıl 2017. Bu yıl yapılan çalışmalarda kazı alanına basın mensupları ve vatandaşların giriş çıkışı yasaklandı. Keşke bu yasak tarihi Kurul Kalesi’ni eteklerinden tutuşturarak yakında yangın yerine çevirecek  firma içinde uygulansa.

Sonuç olarak Ordu Valisi Seddar Yavuz ve yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanı olan Prof.Dr. Numan Kurtulmuş turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ordu ili  için büyük bir şans olarak görüyor ve doğa ve tarih katliamına dur demek için ve tarihi Kurul Kalesi’ni gelecek nesillere tarih kitaplarında gösterecek duruma gelmeden girişimlerde bulunmasını diliyorum.