Mâlum, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen yıkıcı deprem sonucunda 11 şehirde hayatlar alt üst olmuş, on binlerce insan yaşamını yitirmiştir. Bölge halkının baş etmek zorunda kaldığı psikolojik travmalar uzun yıllar devam edecek, bugün çocuk olan depremzedeler ilerleyen yaşlarında da bu travmaların sıkıntılarıyla yüzleşmek zorunda kalacaklardır. Şu anda çadır ve konteyner kentlerde yaşayan çocuklar ve gençlerin kütüphaneye ve kitaba erişimi bulunmamaktadır. Kendi kitapları enkaz altında kalan bu çocuklar için yeni bir kitap okuma ve kütüphane alanı ihtiyaç hâline gelmiştir.

SEYYARDAN KALICI KÜTÜPHÂNELERE...

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) iki adet mobil kütüphane ile depremzede çocuklara ve gençlere ulaşmayı hedeflemektedir. İlk aşamada mobil olarak başlatılan bu kütüphane hareketi, şehirlerde kalıcı binalarda yaşam başladığında kalıcı kütüphanelere dönüşecektir.

UYGULAMALAR PROFESYONEL OLACAK

Mobil kütüphaneler 11 depremzede ilin ilçelerini ve mahallelerini gezerek bölgedeki çocukların kitaba erişimini sağlayacaktır. Mobil kütüphanelerde görev alacak kütüphaneci, pedagog, şoför ve rehber personel sürecin hassasiyetine en üst seviyede uyarak projenin uygulanmasını sağlayacaktır.

KİTAP YANINDA OYUN VE OYUNCAKLAR DA VAR...

Çocuklar mobil kütüphanede kitapları inceleyebilecek, mobil araç önüne kurulacak portatif alanlarda okuyabilecek, yine bu alanlara yerleştirilecek satranç, mangala gibi oyunları oynayabileceklerdir. Bu alanda vakit geçiren çocuklara küçük ikramlıklar ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin yaşlarına uygun olan dergilerinden verilecektir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE BERÂBER

Projenin uygulama süreci iki seçenekli olarak yürütülecektir. Birincisi, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile TDED şubeleri arasında geliştirilecek iş birliği ile ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde öğrencilerin okudukları kitapları depremzede akranlarıyla paylaşımları şeklinde planlanmıştır.

TEMEL ESERLER EN BAŞTA

Millî Eğitim Bakanlığı’nın ve TDED’ in oluşturduğu temel eserler listesi göz önünde bulundurularak kitap bağışı talep edilecektir. İkinci seçenek ise nakit bağışlar toplamak suretiyle kitapların dernek tarafından yayınevlerinden satın alınması şeklindedir.

KİTAPLAR DEPREM BÖLGESİNE GİDECEK

Her iki hâlde de temin edilen kitaplar mobil kütüphanelere dönüştürülecektir. TDED tarafından hazırlanan görsellerle giydirilecek bu mobil kütüphane araçlarına temin edilen kitaplar yerleştirilerek deprem sahasına gönderilecektir.

İKİ ADET MOBİL, GEZİCİ KÜTÜPHANE

Projemiz deprem bölgesinde zarar gören çocukların günlük hayatlarının normalleşmelerine yardımcı olmak için kitapların farklı dünyalara açılan kapılarını kullanmayı, iki adet mobil kütüphane ile depremzede çocuklara ve gençlere ulaşmayı hedeflemektedir.

KÜLTÜREL ANLAMDA İHYÂ

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği olarak deprem felaketi sonrası iyileşme sürecine katkıda bulunmak adına, depremden etkilenen genç nesillerimizin maneviyat ve düşünce dünyalarının ihyası ve inşası için devletimizin ve milletimizin daima yanında olmak şuuru ile “Bir Kitap da Benden Projesi” hazırlandı.

ÇAY ve SİMİT İKRÂMI DA VAR

İki adet gezici kütüphane ile çocuklara, gençlere ve bölge halkına hediye etmek suretiyle kitap ulaştırılacaktır. Seyyar okuma ve sohbet alanları kurulacak, çay ve simit ikramlarına yer verilecektir. Gezici kütüphaneler, ilerleyen süreçte önce konteyner-kütüphaneye, daha sonra ihtiyâçların tespitiyle berâber kalıcı kütüphaneye dönüşecektir.

Editör: Süheyla Bayram