Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) 2016 yılında kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarıldı. Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun verilerine göre; 2017 yılından 2019 yılı Ekim ayına kadar KVKK’na 129 “veri ihlal bildirimi” yapıldı ve yaklaşık 3 milyon kişi bundan etkilendi.
4 YILA KADAR HAPİS, 1 MİLYON TL İDARİ PARA CEZASI
Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun 21 Kasım’da Resmî Gazete’de yayımladığı kararında; vatandaşların çeşitli yazılım, program ve uygulamalar vasıtasıyla kişisel bilgilerini ele geçirenler için Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na suç duyurusunda bulunabileceği kaydedildi. Buna göre, verileri yasa dışı olarak ele geçirenler hakkında 2 ile 4 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası ile dava açılabilecek, 15 bin lira ile 1 milyon TL arasında idari para cezası da kesilebilecek.

GİZLİLİK ŞARTLARI GÖZETİLEREK HEDEF SİSTEMİ AKTARILIYOR
Uygulamanın özelliklerine ve avantajlarına ile dikkat çeken Zumizum KVK E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, şu bilgileri verdi: “Zumizum KVK uygulaması saha operasyonlarında, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında müşterilerin kişisel bilgilerini içeren belgelerin, gizlilik şartları gözetilerek hedef sisteme aktarılması gereken bütün süreçlerde kullanılabiliyor. Ayrıca görsel veri ile bildirim sağlanması gereken süreçlerde, gizli müşteri çalışmalarında, satış ziyaretlerinin yanı sıra görsel belgeleme gerçekleştiren kurumların saha çalışmalarında uygulamadan faydalanılabiliyor”
KONUM BİLGİSİ EKLENEBİLİYOR
Tarih ve saat bilgisine ihtiyaç duyulan çalışmalarda geçerli zaman damgası, uygulama sayesinde fotoğraflara entegre edilebilirken, belgelere konum bilgisi de ekleniyor. İnternet bağlantısında yaşanan problemler nedeniyle gönderilemeyen fotoğraflar daha sonra gönderilmek üzere işlem listesine alınabiliyor ve istenirse ilgili işlem silinebiliyor.
MOBİL KULLANIM KONFORU
Apple Store ve Google Play Store’dan indirilebilen Zumizum KVK sayesinde gönderilen belgelerin teslim edilme durumu kontrol edilebiliyor. Uygulamayı kullanan kurum, üye tanımlayabilmenin yanı sıra üyeye özel kullanıcı adı ve şifre tanımlama özelliklerine de sahip oluyor. Saha çalışanlarının mobil telefon haricinde tablet veya ek bir cihaz kullanma gerekliliğini ortadan kaldıran Zumizum KVK ile tek bir işlemde birden fazla belge gönderimi yapılabiliyor.
E-GÜVEN hakkında
E-GÜVEN, 2003 yılında kurulan Türkiye’nin ilk elektronik sertifika ve mobil imza hizmet sağlayıcısıdır. Bireylere ve kurumlara bilgi güvenliği ve elektronik imza konusunda dünya pazarında öncü çözümler sunmaktadır. Kurumlara özel projeler geliştirmenin yanı sıra gelişen teknolojiye uygun kullanıcı dostu ürün ve hizmetler sağlamaktadır. Ekolojik ayak izini azaltıp WWF-Türkiye kriterlerine uyum sağlayan E-GÜVEN, “Yeşil Ofis” diploması almaya hak kazanmıştır. Haber: Erkan DOĞAN / BSHA

Editör: TE Bilişim