Değerli dostlar!

Sözlükte "ziyaret etmek "anlamına gelen umre, dini bir kavram olarak, "İhrama girerek tavaf ve sa'y yaptıktan sonra traş olup ihramdan çıkmak"tan ibarettir. Hanefi ve Malikilere göre müslümanın ömründe bir defa umre yapması sünnettir. Şafi ve Hanbelilere göre ise farzdır.

Sevgili Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: "Umre, kendisiyle diğer Umre arasında işlenilen küçük günahlara kefarettir. Kabul edilen Haccın karşılığı ise Cennettir." (Buhari Umre 1) Buyurmuştur.

Umre için dışarıdan gelenlerin mikât mahallerinde, Mekke’de bulunanların ise hill bölgesinde ihrama girmesi gerekir. İhram Umrenin şartlarındandır.

Umreye niyetlenen kişi telbiye okuyarak ihrama girer. Bundan sonra Kâbe’yi tavaf edip, Sa'y ile Merve arasında Umrenin Sa'yini yapar. Sonra uygun bir yerde saç traşı olur. Böylece Umre tamamlanarak İhramdan çıkılır. Umrenin tek rüknü Kâbe’yi tavatır etmektir. Sây ve traş olmak ise umrenin vaciplerindendir.

Değerli dostlar!

Görüldüğü gibi Umre bir ibadettir. Hali vakti yerinde olan bir müslümanın umre yapması bizim mezhebimiz olan hanefi mezhebin de sünnet. Şafi ve Hanbelilere göre ise vaciptir. Her sene hac ve umre mevsimi gelince memleketimizde bazı et kafalı, cahil, embesiller, zümresi kişiler ve bir takım dinden İslamdan bi haber amaçları üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olan medya grubu da hemen algı operasyonlarına başlıyorlar. Neymiş "Efendim memleketimizde bunca aç varken hacc'a umreye gidip paraları araplara kaptırmaya ne gerek var? Orada para harcayacağına bu paraları buradaki fakirlere verseler ya" Diye havlıyorlar. Bizde bu cahil embesillere diyoruz ki: "Ey kuzu postuna bürünmüş embesil, Cahil çakallar sürüsü sizin amacınız fakir fukaraya yardım etmek değil algı operasyonu yapıp sinek gibi mide bulandırmaktır. Şunu biliniz ki o Hacca umreye gidenler Zekatlarıyla, fitre ve sadakalarıyla fakir fukaraya yardımlarını yapıyor. Siz madem fakirleri düşünüyorsunuz neden her yılbaşı ve tatillerini hem de senede üç beş defa Yunan adalarında, Kanarya adalarında, Miami'de geçirip yüzbinlerce dolarları har vurup harman edenlere sesiniz çıkmıyor. Bu paralar orada savrulacağına burada fakirlere verilse olmaz mı?"

Netice itibariyle değerli dostlarım bu beyinsizlere söylenecek çok söz varda da yazımın uzamaması için burada kesiyorum.

Selam ve dua ile hoşça kalınız. Her ne kadar sürç-i lisan ettikse affola.