“Tırpan Yevmiyesi Fiyatları, Üretici De Paçaları Sıvattı”
Ordu’da, fındık üreticisinin çilesi bitmiyor. Gübreleme, ilaçlama, ışkın alma derken şimdi de üretici ot biçme derdine düştü.

Geçtiğimiz yıl 1000 ila 1500 TL arasında günlük yevmiyesi olan tırpan işçilerinin, bu yıl 3 bin TL ve üzeri günlük yevmiye ile çalışacak olması iddiası fındık üreticisine, “kendim eker kendim biçerim” dedirtti.

Fındık üreticileri, ot biçme işinin yanı sıra diğer tarımsal faaliyetlerde de maliyetlerin artmasıyla ekonomik olarak zorlandıklarını, bu nedenle de kendi imkanlarıyla bakım işlemlerini gerçekleştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

“Yoksa Fındıktan Kar Edemem!”
5 dönüm yeri olduğunu ifade eden Resul Çapkın, bakım işlerini yevmiye karşılığı yaptırması durumunda fındıktan kar elde edemediğini şu sözlerle ifade etti; “Benim çok bir yerim yok, bu nedenle bakım işlemlerimi kendim yapıyorum. Zaten emekliyim, başka uğraşacak da bir işim yok. Bu nedenle ‘kendim eker kendim biçerim’, ekonomik olarak da kendimi zorlamam.”

“Fındık İşi, Emek İşi”
Bir başka fındık üreticisi olan Erol Işık, “Fındık yetiştirmek meşakkatli bir süreç. Gübresi, ilacı, bakımı bitmiyor. Benim aldığım maaş ise 10 bin TL. Sadece tırpan yevmiyesine 2 günde 6 bin TL versem giderim kazancımdan daha çok olur. Fındık yetiştiren biri kar elde etmek istiyorsa, fındığım bedavaya gitmesin diyorsa otuyla da, ilacıyla da kendi ilgilenmeli. Belli bir yaştan sonra bizim için beden gücü isteyen bu işler zor oluyor ama yapacak bir şey yok, fındık işi emek işi.” dedi.

Nedeni, Tüketen Toplum olmak!
“Kendin yapmazsan hiç birşey elde edemezsin” diyen Olgun Uçuracak, bu durumu tüketen bir topluma dönüşmenin olumsuzluğu olarak değerlendirdi. Uçuracak, insanların yapabileceği işleri de başkalarına yaptırmanın konforuna alıştığını, bu nedenle de üreten değil de tüketen bir topluma evrim gösterildiğini söyledi. Bir çiftçinin kendi bahçesi ile ilgilenmesinin çok zor bir işlem olmadığını ifade eden Olgun Uçuracak, “İnsanlar hazırcılığa alıştığı için her şeyin kolayına kaçıyor. Kendin otunu biçebildiğin bir bahçeye başkasına yevmiye verirsen fiyat da ona göre artar.” diye konuştu.