Üzerinde bir yıldır çalışılan “Üretim Reform Paketi” ülkemizde üretimin daha uygun şartlarda yapılmasına ve sanayimizin daha rekabetçi olmasına imkân sağlayacak konu başlıklarını içeriyor.

Pakette yeni nesil yatırım bölgeleri, teşvikler ve finansman ihtiyaçları, nitelikli iş gücü, yüksek katma değerli üretim, endüstri 4.0, uluslararası rekabet gibi ana konular tartışılıyor. Sanayi odaları ve benzer diğer sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin de dikkate alınması, daha gerçekçi ve etkin bir reform paketinin oluşmasına ön ayak olacaktır.

Türkiye’de üretim yapmanın, sanayici olmanın ne kadar zor olduğunu ulusal kanaat önderlerinin ağzından hep duyduk. Uzun vadede ekonominin ne yöne gideceğini öngöremeyen ve finansmana ulaşmada zorluk yaşayan sanayici yalnızca ülkemizde değil, dışımızda yaşanan gelişmeleri de takip etmek, yatırımını ve üretimini tüm potansiyel riskleri göz önüne alarak yapmak durumundadır.

Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin elektrik tüketimlerindeki %2’lik TRT kesintisinin iptalinden, kent içindeki sanayi sitelerinin taşınmasına, organize sanayi bölgelerindeki yüksek parsel fiyatlarına üst limit getirilmesinden, sanayi sicili almış her sanayici için emlak vergisinin kaldırılmasına kadar pakette küçük ama üretici – sanayiciye avantaj sağlayacak 77 maddeye yer veriliyor.

Sanayi sitelerindeki dönüşümün ilki, içlerinde Samsun’un da olduğu yerleşim alanları içerisinde bulunan 8 sanayi sitesinin şehirden uzaklaştırılmasını kapsıyor. Sanayi işletmelerinin yerleşim alanı dışına alınması için taşınma masrafları krediler ile desteklenecek.

Organize sanayi bölgelerinde parsel fiyatlarına üst sınır getirilmesine ilave olarak, yatırım ve üretim yapılmayan parsellerin sahibinden geri alınıp başka girişimciye verilmesi de söz konusu olacak. 3 yıldan fazla yatırım yapılmamış parselin geri alınması ile “yaşayan” organize sanayilerin bölge ekonomisine destek vermesi istenmektedir.

Pakette, sanayiye yönelik bilimsel araştırma projeleri için teşvikler yer almaktadır. Bu projelerde yer alan sanayi kuruluşu çalışanı ya da üniversite öğrencilerine belirli imkanlar sağlanacak. Nitelikli işgücü istihdamı için üniversite öğrencilerinin eğitimlerinin bir bölümünü sanayi kuruluşlarında tamamlamalarının önünü açacak düzenlemeler üzerine de çalışılıyor.

Yine pakette yer alan bir diğer önemli madde yıllık mali etkisi 500 milyon lirayı bulacak emlak vergisi muafiyetidir. Muafiyet; endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve sanayi sitelerinde yer alan binaları kapsayacak.

Sanayide verimli ve etkin çalışmayı sağlayacak ve inovasyona teşvik edecek adımların, ülkemizin uzun vadede uluslararası ölçekte güçlenmesi adına önemi büyüktür. Sanayi 4.0'ın getireceği dönüşümü tartışan dünyada, küresel pazar payımızı artırmanın en önemli yolu dünyadaki gelişmelere uzak kalmayacak bir toplum ve sanayi oluşturabilmektir.