Kişilerde çeşitli gıda veya dış etkenlerden oluşabilen bazı alerjik reaksiyonlar söz konusu olabiliyor. Ordu Tabipler Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, bu reaksiyonların alerji testleri ile tespit edilebildiğini ve gerekli önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Bulunduğumuz coğrafyada iklim şartlarından kaynaklı, ağırlık olarak solunum testleri gerçekleştiğini söyleyen Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Alerji testleri genellikle laboratuvarda yapılan çok özel testlerdir.  Hastadan kan alınarak bu numunede yaklaşık yarım gün ile bir gün içerisinde çalışılıp yorumlanan, tek tek ilgili alerjenlerin, o hasta için test edildiği önemli yanı testleridir. Alerji testleri bölgemizin nemli ortam olması ve yöremize daha uygun olması açısından, bizim laboratuvarımızda da spesifik immün globülin E atopik ve spesifik immün globülin E Perenial (solunum ağırlıklı) ve spesifik immün globülin E gıda (nutrisyonel) olarak üç farklı kategoride çalışılmakta” dedi.

Yalancı Alerjik Reaksiyonlar Dahi Test Ediliyor

Spesifik immün globülin E atopik testi hakkında bilgi veren Dr. Ali Coşkun, alerjik reaksiyonlara benzeyen ancak, vücudun bağışıklık sistemi sayesinde kendisini koruyabilen durumlar ile birlikte 20 ye yakın maddenin test edilmesi konusunda şu bilgilere değindi; “Bunlardan spesifik immün globülin E atopik testinde yumurta akı, inek sütü, buğday unu, yer fıstığı, kereviz, Morina balığı, büyük balıklar, mezgit balığı, Çayır çimenler, Pelin otu, diğer otlar, huş ağacı özellikle bölgemiz için fındık ağacı, kedi ve köpek tüyleri, halı tozları, akarlar yani mite’lar, küf mantarları, bitki mantarları ve aşırı karbonhidrat gıdaların oluşturabileceği yalancı alerjik reaksiyonlar olmak üzere 20 civarında önemli maddenin test edildiği bir paneldir.”

Uzm. Dr. Ali Coşkun, Perenial alerji testinin hangi durumlarda yapıldığına değindi; “Bunun dışında perenial alerji testinde kedi, köpek, at, kümes hayvanları, fare pislikleri, güvercin tüyleri, papağan tüyleri, evcil kuş tüyleri tavuk tüyleri, sütteki kazein proteini, halı tozları, akarlar, hamam böceği ve diğer böceklerin ifrazatları, küf mantarları, bitki mantarları, vücuttaki mantarlar, saman, Pamuklu giysiler, koyun yünü ve yine karbonhidratların aşırı miktarda alınması ile oluşabilecek yalancı alerjileri reaksiyonları olmak üzere 20 adet test içeren panelden oluşmaktadır.”

Gıdalardan oluşan reaksiyonlara “Nutrisönel alerji taraması”

Nutrisönel alerji taramasının, gıda ürünlerinin tüketilmesi ile yapılan bir işlem olduğunu söyleyen Dr. Ali Coşkun, “Alerji testleri içerisinde tamamının gıdalardan oluştuğu, içinde; soğandan patatese, elmadan domatese, yumurtadan fıstığa, Fındıktan havuca kadar, birçok alerjen gıdanın olduğu yaklaşık 20 civarında alerjen gıda, kandan yine aynı şekilde taranmaktadır. Bunun adına da biz nutrisyönel yani gıda alerji taraması diyoruz” diye konuştu.

Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Son olarak da gıda İntolerans testi yapıyoruz ki, bu da yöremize en uygun 50’den fazla gıdanın, kişinin kanında test edildiği, bağırsaklara uyumsuz olan gıdaların tespit edildiği büyük panel testtir. Bu 54 testlik panele de gıda İn tolerans testi denmektedir. Tüm bu testler kolaylıkla laboratuvarda yapılabildiği gibi, pozitif çıkan verilerde yaşamın daha kaliteli ve sağlıklı ve sürdürülebilir olması için, önemli tavsiyeler, alerjinden kaçınma tavsiyeleri tarafımızdan verilmektedir” ifadelerinde bulundu.

Alerjisi Olanlara Tavsiye

Konuya ilişkin önerilerde bulunan Ali Coşkun, “Alerji testinde ev tozlarına Halı tozlarına, mite’lara karşı alerjisi olan bir hastaya verilecek birkaç tavsiyeden biri; evde temizlik yapılırken asla bulunmaması, ev dışında olması, temizlik bittikten ve ev pencere açılıp iyice havalandırıldıktan 3-4 saat sonra eve geri dönebileceği, şeklinde tavsiyedir. Bu tavsiyenin tutulması hastanın alerjik reaksiyonlardan rahat bir nefes alması için gereklidir. Bu kişi yünlü kazaklardan uzak durmalı, yünlü yorgan kullanmamalıdır. Genelde elyaf yastık ve yorgan kullanmalıdır. Bunun gibi onlarca tavsiye bulunmaktadır” şeklinde açıkladı. Haber: Derya KARA