Ülkemizde, afetlerden kaynaklanan hasarları teminat altına alan farklı sigorta sistemleri bulunuyor. Bunlardan biri olan DASK (Zorunlu Deprem Sigortası), deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlıyor. DASK, ister oturulamaz durumda isterse kısmî hasarlı olsun, bina zararını en hızlı şekilde karşılayarak yaşamın normale dönmesine aracılık ediyor. Konutlar, yaptırılacak diğer özel sigortalar aracılığıyla deprem dışındaki afetlere karşı güvence altına da alınabiliyor.

AFAD, depreme karşı konut sigortası oranının artırılması için çalışmalarına devam ediyor. DASK ve AFAD işbirliği ile düzenlenen “Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor Projesi”, depreme yönelik güvenceli ve sigortalı bir hayatı yaygınlaştırmaları için yerel sivil toplum kuruluşlarını harekete geçiriyor. Yarışma kapsamında uzun soluklu, farkındalık yaratan ve Zorunlu Deprem Sigortası oranlarını yükselten projeler gerçekleştiriliyor. Bu yıl sekizincisi düzenlenen yarışmaya 24 AFAD İl Müdürlüğü katılıyor.

TARSİM tarım alanlarında meydana gelen don, aşırı yağış gibi afetler sonucu oluşan hasarları karşılıyor. Kâr amacı olmayan bir havuz sistemi olan TARSİM, çiftçilerin sigorta şirketlerine ödediği primleri ortak bir hesapta topluyor. Hasarlar, çiftçilere bu hesaptan ödeniyor. Sigortalı çiftçilerin primlerinin %50’sini (don riskinde %66’sını) ise devlet ödüyor.

Editör: TE Bilişim