Vali Seddar Yavuz, beraberinde Ak Parti Ordu Milletvekili Dr.Şenel Yediyıldız, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve yetkililerle birlikte heyelana maruz kalan Aybastı ilçesi Sağlık mahallesinde incelemelerde bulundu.

“Yaralar En Kısa Sürede Sarılacaktır”

İnceleme öncesi Aybastı Kaymakamlığında bir durum değerlendirme toplantısı yapan vali Seddar Yavuz, daha sonra Sağlık mahallesindeki heyelan bölgesine giderek, afetzedelere ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulundu ve yerinde incelemeler yaptı.

Heyelan afetine maruz kalan afetzedelerle bir araya gelen Vali Seddar Yavuz, devletin tüm imkanlarıyla yanlarında olduğunu ve yaraların en kısa sürede sarılacağını söyledi. Heyelan afeti nedeniyle oluşan hasar ve yapılacak yardım çalışmaları hakkında TRT, ulusal ajanslar ve basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Yavuz, geçmiş olsun dileklerini ileterek başladığı konuşmasında, bölgede ilk defa  2015 yılında  heyelana ilişkin ilk şikayetler ve belirtilerin ortaya çıktığını, 15 Şubat 2019 tarihinde de ilk heyelanın meydana geldiğini ifade ederek, “İlk heyelan olduğunda teknik ekiplerimizi anında buraya yönlendirdim. Akabinde ben de buraya gelerek incelemede bulundum. Şimdi yıkılmış olan evlerin bulunduğu bölgeyi beraber gezdik, tahliyeleri, sonrada kira yardımlarını gerçekleştirdik. Dün bölgede hareketlilik olduğuna dair bilgi gelmesi üzerine Vali Yardımcısı, AFAD, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyemizin teknik ekiplerini görevlendirdim ve can kaybı olmaması için yeni boşaltmaları gerçekleştirdik. Bugün de Milletvekilimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve tüm ekibimizle buradayız. Bölgede bizim heyelan meydana geldiğinde birkaç stratejimiz var. Bunlardan bir tanesi bunu ölçmek. Durdurulabilip durdurulamayacağını keşfetmek. Bunun için en iyi yöntemlerden bir tanesi sondaj. Sondaj yapılabilmesi için de tamamen yağışların bitmesi ve toprağın biraz daha sondaja uygun hale gelmesi gerekiyor” dedi.

“61 Bina (80 Konut) İçin Tahliye Kararı Verildi”

Vali Seddar Yavuz, 15 Şubat 2019 tarihinde meydana gelen ilk heyelanda 20 binanın (29 konutun) boşaltıldığını, 15 Mayıs 2019’da yaşanan heyelan sonrasında ise, 41 binanın (51 konut) daha tahliyesine karar verildiğini belirten Vali Seddar Yavuz, “İlk heyelanın yaşandığı 15 Şubat 2019 tarihinden buyana heyelan bölgesinde toplamda 61 binanın (80 konutun) tahliyesine karar verildi. Tahliyesine karar verilen 22 bina (31 konut) ve 1 camii tamamen yıkılmış durumdadır” diye konuştu.

 “Sorunlar Çözülecek, Zararlar Karşılanacak”

Bölgede bulunan tüm ekiplerin bugün akşam saatlerine kadar başka evlerde herhangi bir hasar olma ihtimali var mı diye tarama yapacaklarını ifade eden Vali Seddar Yavuz, ”Yapmamız gereken sizlerin yaralarını sarmak, sorunlarını çözmek. 18 Şubat’ta bölgeyi afete maruz bölge ilan ettik. Kişi başı 101 bin TL hak sahipliğinde evinizi ister kendiniz yapabilirsiniz, ister evinizi biz yapıp size teslim edebiliriz. Bunu uygulamaya koyacağız. Yani evi zarar gören kullanmayan vatandaşlar için bunu yapacağız. Şu anda evini boşaltmak durumunda olan kardeşlerimize derhal 8.500 TL kira yardımı ödeyeceğiz. Bunun dışında da sosyal yardımlaşma dayanışma vakfı ve diğer imkanlarla da yardımlar yapılacak, diğer vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da gerekli çalışma yapılacak” diye konuştu.

 “Acınız, Acımız, Hüznünüz Hüznümüzdür”

“Şundan emin olun ki, acınız acımızdır, hüznünüz hüznümüzdür. Dün siz uyumadınız bizde uyumadık” diyen Vali Seddar Yavuz, “Sürekli aklımız gönlümüz burada. Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızla sürekli irtibat halinde takip ediyorum. Dün gece Sayın Milletvekilimizle, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştük. Tüm ekiplerimizle beraber yarın sabah erken saatlerde orada olalım, vatandaşların acısını paylaşalım acısını paylaşmanın ötesinde de burada yapılabilecek her ne varsa bunları gerçekleştirelim diye bugün buradayız. 1970’li yıllarda bu bölge heyelan açısından riskli bir bölge olarak kayıtlarda yerini almış. Devletin görevi sizlerin acısını anlamak, sizlerin dertlerini çözmek, çare üretmektir. Dolayısıyla herhangi bir kamu personelinin hatası, kusuru varsa zaten devlet onunu gereğini yapar, biz de onun takipçisiyiz asla bırakmayız. Ama şundan emin olun ki, her daim beraberiz. Devletin imkanları var, hemen hak sahibi yapacağız sizi şimdi. AFAD Müdürü burada çalışmaları başlatacak, kira yardımlarınızı derhal çözüyoruz. Bunun dışında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yapılan tespitlere göre  aktarımlar gerçekleştirilecek. İftar, sahur konusunu Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe Belediye Başkanımız hallediyorlar. Hayvanlarınıza ilişkin sıkıntılarınız varsa onlar için de tedbir alacak, elimizden ne geliyorsa sizinle paylaşacağız, bundan haberiniz olsun. Endişeye mahal yok. Sizden istirhamım ve dileğim o ki, birbirimizi iyi anlayalım ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı konuşalım. Bunun dışında benden talebiniz varsa onları da dinleyeceğim. Yanınızdayız, hizmetinizdeyiz, emrindeyiz. Elimizde ne imkan varsa 7/24 sizindir” şeklinde konuştu.

“Sayın Cumhurbaşkanımız Arayarak Her türlü Yardım ve Desteğin Sağlanacağını Bildirdi”

Konuşmasının son bölümünde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini arayarak, Aybastı Sağlık mahallesinde meydana gelen heyelanla ilgili bilgi aldığını, vatandaşlara geçmiş olsun dileğini ilettiğini, ayrıca her türlü yardım ve desteğin sağlanacağını da bildirdiğini vatandaşlarla paylaşan Vali Seddar Yavuz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AFAD Başkanı Dr.Mehmet Güllüoğlu’nun da arayarak, geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve gerekli yardımları yapılacağını ifade ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Ak Parti Ordu Milletvekili Dr.Şenel Yediyıldız konuşmasında geçmiş olsun dileklerini iletti ve ”Allah daha büyük bela, can kaybı vermesin. Ben sizden birisiyim, sizinle beraberim. Size ne olmuşsa bana olmuştur ve ben o durumun nasıl düzeltilmesi gerekiyorsa, Sayın Valim hepsini söyledi zaten. Ama bilin ki samimi olarak söylüyordum, dertleriniz dertlerimizdir. İnşallah bunların en kısa zamanda telafisi olacaktır” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ise yaptığı konuşmada, ”Hatası, kusuru olan varsa hepsini biz değerlendireceğiz ve gerekeni de yapacağız.  Yanlışı, kusuru varsa onların cezalarını vereceğiz. Ama bir inceleyelim. O yüzden telafi edeceğiz her şeyinizi. İftardı, sahurdu onlar da olacak. Biz kardeşiz, böyle zamanlarda biz birbirimizi destekleyeceğiz. Onun için merak etmeyin yanınızdayız. Sizin üzüntünüz bizim üzüntümüz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim