KARADENİZ Bölgesi’nin en önemli tarım ve sanayi ürünlerinin başında gelen fındık artık harmanda, ancak fiyat ve rekolte tahminleri ise firarda. Hükümet fındıkta ne rekolte, ne de maliyet hakkında henüz bir açıklama yapamadı. 2017 yılı fındık ürünü için Fiskobirlik’in peşin ödemeyle 21 Ağustos 2017’den itibaren batı illerinden başlayarak fındık alımı yapacağını açıklamasının yanında, çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi’nde ise yaprak kımıldamıyor.

Bahçeden toplanan, çuvallanarak harmana serilen, kurutulan, patozdan geçirilen ve kabuklu fındık olarak son haliyle yeniden Güneş altında kurutulan fındık, özellikle sahil kesiminde yavaş yavaş satışa hazır hale getirildi ama piyasalardaki belirsizlikse hala sürüyor. Siyasiler ve bölge milletvekilleri bir taraftan “TMO fındık alacak” açıklamaları yaparken, fiyatta yaşanan bilinmezlik üreticileri de endişeye sevk ediyor. Çünkü fındık alıcıları bir taraftan talep olmadığı gerekçesiyle piyasa manipülasyonlarını sürdürürken, Hükümet kanadından da açıklanacak olan rekolte ve maliyet rakamları bekleniyor.

“BAŞKENT KULİSLERİNDE FINDIK KRİZİ”

İddialara göre Toprak Mahsulleri Ofisi 2017 dönemi hububat alım fiyat ve politikasını belirledi ancak işin içine fındık girince kendini frenlemek zorunda kaldı. Çünkü, 2017 yılı fındık rekolte tahmini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapıldı, ancak henüz açıklanamadı. Bunun yanında fındığın maliyet fiyatları da hesaplandı fakat düşük bir rakam ortaya çıkınca Karadenizli fındık üreticilerinin tepkilerinden çekinin siyasiler, bu rakamı da açıklayamıyor. İşte bu sebeplerden dolayı Başkent kulislerinde fındık krizi yaşanıyor. Kulislerden edinilen bilgilere göre bakanlık, fındık maliyetini 8,70 TL olarak belirledi ama henüz açıklamadı. Çünkü belirlenen bu maliyet rakamı karşısında fındık fiyatları maksimum 10 TL’nin de ötesine geçemeyecek.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 24 Nisan 2017 tarihinden 2016 yılı fındık ürünü için levent kaliteye 10 TL, Giresun kaliteye ise 10,50 TL fiyat açıklamış ve alımlara başlamıştı. Ancak 2017 yılı ürünü için belirlenen rakamlar, iddialara göre TMO için de sorun teşkil etmeye başladı. Eğer daha düşük bir fındık fiyatı açıklanırsa, TMO 4 ay önce açıkladığı fiyatın altında bir rakam telaffuz etmek zorunda kalacak ki, bu da Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık üreticilerinin büyük tepkisine neden olacak.

Yaklaşık 4 ay kadar önce açıklanan bu fiyat karşısında, bakanlığın 2017 yılı fındığı için belirlediği ileri sürülen 8,70 TL’lik maliyetle çelişiyor. Çünkü bu senenin fındık fiyatı, 4 ay önce açıklanan rakamın da üzerinde olmak zorunda. Fındık üreticilerinin fiyat beklentisi ise en az 15 TL. Çünkü bütün fındık üreticileri şunu çok iyi biliyor ki, o da 2017 yılı rekolte ve fındık fiyatları karşısında arz-talep ve siyasi etkenin çok büyük bir önemi var. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, geçtiğimiz günlerde üreticinin maliyetine fındık satmayacağını belirterek “Hiç kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın. Fındığın maliyeti de, gerçek değeri de ortada” diye konuşmuştu.

BUGÜNKÜ FINDIK FİYATLARI

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Nisan ayında açıkladığı 10,50 TL'lik en yüksek fiyatın yanında ikinci sırada ise Giresun yer alıyor. Giresun’da bugünkü fındık fiyatı 10,20 TL civarlarında. Ordu’da 9,50’den işlem gören fındık fiyatları,  Akçakoca'da 9,25, Çarşamba'da 8,50, Düzce'de 9,25'ten, Fatsa'da 9,50'den, Ünye'de 8,50'den, Sakarya ve Terme'de 9 TL'den, Zonguldak, Kocaeli ve Düzce'de 9,25 TL'den işlem görüyor.

Editör: TE Bilişim