Konuyla ilgili olarak da Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça bilgi ve değerlendirmede bulundu.

Akça, “Şu anda fındık işçisine verilecek yevmiye ücreti hakkında bir belirsizlik var. net bir fiyat açıklanmadı. Bnun sebebi de Çalışma Bakanlığı’nın Aralık ayında göndermiş olduğu genelgeye göre resmi olarak yevmiye belirlemesinin sadece Çalışma Bakanlığı’nın yapacağını dile getirmişti ancak bakanlık hala bir çalışma yapmadı. Daha önce Valiliğin önderliğinde bir komisyon toplantısı yapıldı. İŞKUR’un sunduğu kriterler dikkate alınarak bir yevmiye belirleniyordu. Fakat şu anda öyle resmi bir fiyat açıklaması yok. Yapılacak olan da asgari ücretin brütünün 30’da 1’i yevmiye olarak belirlenir. Ama bizim şu an ki sıkıntımız artan nakliye masrafları dolayısıyla Güneydoğu’dan gelecek olan ve çevre ilçelerimizden gelecek işçilerimizin yol ücreti talebi var işte bu konu değerlendirilmesi lazım buna göre fiyat belirlemek lazım. Güneydoğu’dan gelecek arkadaşlar yol ücreti olarak 10 bin 15 bin lira talep ediyorlar. Ama tabi bu fiyatlarda tam olarak belirlenmedi” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA TOPLANTI YAPACAĞIZ”

Üreticinin ve fındık işçisinin mağduriyet yaşamaması gerektiğini dile getiren Akça, “Asgari ücretin brütünün 30’da 1’i alınarak fındık işçisine ödenecek fiyat belirlenirse ne üretici ne de işçi zarar görmemiş olacaktır böyle bir sistemin uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki hafta biz Ziraat Odaları, İl Koordinasyon Kurulu’nun başkanlığı öncülüğünde bir toplantı gerçekleştirilecek. Bu toplantıda bir karar alınacak fındık işçileri için asgari ücretin 30’da 1’i artı yol ücretleriyle alakalı bir değerlendirme yapılarak yevmiye açıklanacak. Eğer açıklanması gereken bir fiyat varsa da bu fiyat 220- 230 lira arasında olmalı” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİLERİN YOL MASRAFI DA ÖDENMELİ”

Güneydoğu’dan gelecek fındık işçilerinin yevmiye parasına yol ücretlerinin de konulması gerektiğini düşünüyoruz diyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “işçi kardeşlerimiz buraya 17 kişilik bir minibüsle geleceklerdir tahminen ve geliş ücretleri 11 bin civarına mal olacaktır.  Bu duruma karşı açıklanacak yevmiye parasını gelen işçilerin yol masraflarını da katarak belirlenmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akça, son olarak sosyal medya da fındık işçileri için ödenecek yevmiye parasının 170 lira bandında bir ücret iddiası dolaştığını dile getirerek vatandaşın bu gibi paylaşımlara inanmaması gerektiğini vurguladı. Haber: Sibel YILMAZ 

Editör: TE Bilişim