Poyraz, “Belediyeler halkın ulaşabileceği en yakın kurumlardır. Bu yakınlık, yönetim anlayışlarından dolayı en zor ulaşılan kurumlar haline de gelebilmektedir. Seçilenlerin yönetim anlayışları yakınlık-uzaklık konusunun belirleyicisi oluyor. Belediyelerin halkla iç içe olması, kapıların sürekli açık olmasının yöntemleri var. Yalnızca başkanların kapılarının açık olması yetmiyor, işleyiş olarak katılımcı, şeffaf, denetlenebilir olunursa anlamlı olur” diyerek önerilerde bulundu.

“Stratejik plan” toplantısı ne zaman?

Belediyelerin beş yıllık palanlamalarının nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Poyraz, “Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler hergün bir projeden söz etmekte ama projelerinin içeriği nedense açıklanmıyor. Belediyelerin beş yıllık planlarının nasıl yapıldığı Belediyeler Yasası’nda belirtilmesine rağmen uyulmuyor. Belediye seçimleri sonrası diğer seçim dönemine kadarki çalışmalarının planlandırıldığı ve bütçesinin oluşturulduğu “Stratejik Planlama” uygulaması var. İşte belediyelerin halka kapılarının açık olup olmamasının en önemli göstergelerinden biri de “Stratejik Planlama” çalışmalarının yapılış biçimidir.

Stratejik planlamayı, nüfusu 50 binin üzerinde olan tüm belediyeler yapmak zorunda. Bu, üniversiteler ve meslek odaları ile konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanır ve belediye meclisi tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girer. Yani ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşlardan görüş alınmalıdır. Üç ay önce seçim yapıldı. Stratejik planlama süresi Eylül 2019 ayında bitiyor. Şu ana kadar partilere, sendikalara, derneklere, odalara çağrı yapılmadı. Yapılacağı da kuşkulu.” dedi.

Planlar, projeler tartışılmalı

Stratejik plan beş yıllık süreyi kapsar, plan döneminin kalan yılları içinde güncelleştirilebilir. Güncelleştirme, stratejik planın görev, uzak görüşlülüğü ve amaçları değiştirilmeden, hedeflerde yapılan değişikliklerdir. Bu güncelleştirme, stratejik plan döneminde en fazla iki kez yapılır.

Belediyeler bütçe yönetimine halkın katılımı sağlanmalı, bir an önce “stratejik plan” toplantısı yapılmalıdır. Ordu’da nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyeler ve Büyükşehir Belediyesi stratejik plan çalışmalarını halka görüş ve önerilerini alarak mı yoksa kendi ekibiyle ve kendine göre mi yapacak göreceğiz” diyerek toplantı çağrısı yaptı. 

Editör: TE Bilişim