Üreticiler bahçenin büyüklüğüne göre işçi alımı yaparak bu seneki mahsulünü bahçesinden alıyor ancak bazı üreticiler ise fındık bahçelerinde farklı ve son yıllarda popüler olan bir yola başvuruyor. Üreticiler bahçelerini file ile kaplayarak hem ürün açısından hem de işçi açısından kâra geçmeyi planlıyor.

Ancak filenin de fındık toplamada dezavantajları bulunuyor. Bahçenin engebeli olması, fındık ocaklarının düzgün bir şekilde dikilmemesi ve ilk kurulum masrafı üreticiye sorunlar yaratabiliyor.

File ile fındık toplama hakkında özel açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, file üzerinden toplanan fındığın kalitesinin arttığını aynı zamanda da toplama süresinin kısaldığını belirterek, “File ile fındık toplama ürünün kalitesini artırır toplanma süresini kısaltmaktadır. Şöyle ki fındık yere düştüğünde toprak ile temas etmiyor o filenin belli bir kalınlığı ve esnekliği var fındık toprağa temas etmeden filenin üzerinde kalabiliyor. Ama şöyle de dezavantajı var coğrafyamız çok engebeli olduğu için file yöntemi coğrafyamızda maalesef yayılamıyor istenilen sayıda üretici o file sistemini kullanamıyor hem coğrafyamızın eğiminden hem de ilk kurulumunun masraflı olmasından. Fileyi üretici alıyor bunu üretici 4-5 senelik işçi parası ile amorti ediliyor. Onun için üreticiler file işine çok fazla giremiyorlar ama kesinlikle sağlıklıdır” şeklinde konuştu.

Bazı bahçelerin arazilerinin file ile fındık toplamaya uygun olmadığını dile getiren Şensoy, “Buradaki kritik nokta zaten filenin maliyeti atıyorum 10 kişi ile toplanılan fındık bahçesini file ile 3-4 kişi ile halledebiliyorsunuz yani o 10 adam ile toplayacağın bahçeyi 3 kişi ile toplaya biliyorsun ama kurulum masrafı, arazinin düzgün olmaması, her bahçede bunun uygulanamaması ve bahçedeki fındık ocaklarının düzgün dikilmemesi gibi faktörler file sisteminin artı veya eksileri ana faktörlerdir” dedi. Haber: Tülin Vayni

Editör: TE Bilişim