Her yıl olduğu gibi bu yıl da fındıklar sezon öncesi fındık piyasası hareketlendi. Piyasadaki fiyat artışı üreticiyi sezon için umutlandırdı. Karadeniz Bölgesi’nin önemli gelir kaynaklarından biri olan fındığın fiyatı sezon öncesinde serbest piyasada artmaya başladı.

Karadeniz bölgesinde fındık sezonu yaklaşırken serbest piyasa fiyatı da bazı illerde 19 Türk Lirası sınırına geldi. Fındık fiyatının artması önümüzdeki günlerde hasada başlayacak üreticinin yüzünü güldürdü. Serbest piyasada fındık en düşük 14.50 en yüksek 18.94 liradan işlem görmeye başladı.

2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Eylül ayının sonlarına doğru fındığın fiyatını 14 lira olarak açıklamış, TMO'nun1 Kasım'dan itibaren başlayacağını duyurmuştu. Bunun üzerine borcu olan çok sayıda üretici tüccara 11 liradan satmak zorunda kalmıştı.

Üretici Fiyatı Bekliyor

Geçtiğimiz sezon TMO tarafından fındık fiyatının geç açıklanmasından ciddi mağduriyet yaşayan üreticiler, bu sezon fındık fiyatının bahçelere girmeden açıklanmasını bekliyor. Üreticiler, açıklanacak fiyatın şuanda serbest piyasada oluşan fiyatı aşağı çekmeyecek bir seviyede açıklanmasını istiyor.   

Editör: TE Bilişim