Konu hakkında Ordu’da bir otomotiv firmasında Genel Koordinatörlük yapan Barış Özgür Çelebi özel açıklamalarda bulundu.

Yapılan bu uygulama ile alım-satım yaparak kâr elde edenler veya stok yapanların önüne geçmek olduğunu belirten Barış Özgür Çelebi, “Bu uygulama daha önceden de vardı özellikle filo müşterileri dediğimiz bizim toplu alımlarda 6 ay taahhütnamesinde biz satış yapıyorduk şu anda vergi levhası olanlara ticari iş yapanlara kiralama yapan kurumlara ve şirketlere getirdiler. Bunun sebebi de içinde bulunduğumuz durumda fırsatçılar adı altında değerlendirdiği devletin bir alım-satım yaparak kâr elde edenler veya stok yapanlara yönelik bir hareket bu. Şu anda vergi levhası olanlara ticari faaliyette bulunanlar otomobilleri bayilerden alıyorlar 6 ay boyunca ve 6 bin kilometre dolmadan satış yapamıyorlar” şeklinde konuştu.

Piyasanın bu uygulama ile durgunlaşacağını düşünmediğinin de altını çizen Barış Özgür Çelebi, “Nasıl olur derseniz ben bunun piyasaları durduracağını açıkçası düşünmüyorum bu sefer yine daha önceki kararlarda olduğu gibi illegal işler olacaktır. Vatandaşlar eşi dostu veya güvendiği kişiler üzerine araç alacaklar bu sefer 6 ay veya 6 bin kilometre zorunluluğu olmayacak. Yasalar da her zaman bir açıklık vardır ve delinir bu ticareti yapan insanları durduracağını düşünmüyorum. Kurumsallar zaten alıp anlaşmalarını yapıyor yıllık kiralama yapıyorlar 6 ayın altında zaten kiralama vermiyorlar çünkü aracın maliyetleri kurtarmıyor kurumsallarda bu durum sorun oluşturmuyor. Bunu ufak işletmeciler dediğimiz mesela bizim al-sat yapan stokçuların yaptığını devlette buna yönelik bir hareket yapıyor ama zaten işin her türlü bir yolunu bulup bu ticareti yapan insanlardı yine burada bir hamle yapıp dediğim gibi şahıs üzerinden alarak bu sistemden kendilerini kurtarmayı çalışacaklardır diye düşünüyorum. Kurumsallarda dediğim gibi bir sorun yoktu zaten olma ihtimali de yok onlar 6 yıllık ya da 2 yıllık uzun vadeli çalıştıkları için ondan sonra boşa çıkıp satıyorlardı araçları ihale usulüyle bunun dışında bunun piyasayı durduracağını, araç piyasasında bir gevşeme olacağını, ikinci el veya sıfır araçlarda bir yavaşlama olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“SIFIRDAKİ YAVAŞLAMANIN SEBEBİ KUR ARTIŞLARIDIR”

İkinci el ve sıfır araç alım satımlarında dolar kurunun etkili olduğunu dile getiren Çelebi “Ülkede şu anda bir ekonomik bir belirsizlik var. Ekonomik belirsizliğin olduğu yerde her şey kura dayalı olursa kurdaki yükselişten dolayı insanlar hemen bir tedirginleşir ve yatırımı ya da almayı planladığı en küçük eşyaya kadar da gidiyor. Şu anda dolar 16-17 seviyelerine düştüğünde piyasa hareketlenmişti herkes böyle giderse biraz daha hareketleneceğini düşünüyordu ama tekrardan kur 18’lere çıkınca insanlar beklemeye geçti. 22-24 beklentiler var yapılan swap anlaşmaları var bunları az çok ekonomiyi bilen ya da güncel ekonomiyi takip eden insanlar biliyorlar. Kurun yükselme ihtimali olduğu yerde kimse bir şey almaz. Şu an ikinci elde ya da sıfırdaki yavaşlamanın sebebi kur artışlarıdır. Ben kur artışları devam ederse daha da duracağını düşünüyorum sadece otomotivin değil tüm sektörlerin duracağını düşünüyorum. Çünkü insanlar zarar etmek istemezler Doları sizde olsanız düşükten değil de daha yüksekten bozdurmayı düşünürsünüz daha fazla kazanmak istersiniz bu amaçla da otomobil ya da inşaat veya diğer acil ihtiyaçların dışında kimse bir şey almamayı planlar diye düşünüyorum” dedi. Haber: Süheyla Bayram

Editör: TE Bilişim