Daha iki hafta önce bir meslektaşlarının öldürülmesi üzerine iki gün iş bırakan hekimler, şiddet görmeye ve tehdit edilmeye devam ediliyor.

Bu kez adres, Sağlık Bakanlığı-Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. İddiaya göre, bir hasta yakını sırasını beklemek yerine doktorlarla tartışmaya başladı. Öncelik isteyen hasta yakını doktorlara hitaben; “sizi boşuna öldürmüyorlar” diyerek hakaret etmeye başlayınca sağlık çalışanları ‘Beyaz Kod’ verdiler. Hasta yakını olay yerine gelen güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

‘Hastane timi’ şart

Bu yeni olayın ardından bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Ordu Şubesi Başkanı Fatih Galender Zengin, “şifa dağıtmak için tüm gücüyle hizmet üreten ellerin, kendi canlarını korumak için her gün gövdelerini siper etmeleri şiddetin ulaştığı boyut ve sağlık çalışanlarındaki etkisini göstermektedir. Yaşanan şiddet olayı hastanelerde güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarılmasını ve bu işin bizzat kolluk görevlileri tarafından yapılmasını mecbur kılmaktadır. Hastane polisi var ama ihtiyaç olan adeta hastane timidir” dedi.

Sıfır toleranslı alan

Sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi önerilerinin süratle hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Zengin, şöyle devam etti;

“Buradaki herhangi bir suçun ertelemesi, paraya çevrilmesi imkansız hale getirilerek hapis cezası ile cezalandırılması gereklidir. Böylesine her gün yaşanan korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir.

Sabır kalmadı!

Kınamakla, unutmakla ve münferit bir olay gibi görmekle bu şiddetin ne sonu gelir ne de çalışan kendini güvende hisseder. Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır. Virüsle mücadele mümkündür ama bu şekilde sağlıkta şiddete karşı mücadele etmek imkansızdır. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz; sağlıkta şiddete ağır yaptırım, kesin çözüm için en kısa sürede somut adım atılmalıdır.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim