31 Aralık’a kadar süresi verilen eski ehliyetler için yenilenme tarihi ve ödenecek tutar belirlendi. 31 Aralık tarihine kadar ehliyetini yenilemeyip, eski ehliyetini kullanmaya devam edenlere ise para cezası yaptırımı uygulanacak.

Son Tarih 31 Aralık

2022 yılının 31 Aralık tarihine kadar eski ehliyeti olan vatandaşlar kısa sürede ehliyetini değiştirmek zorunda. Son yıllarda ara ara da olsa yapılan uyarıları dikkate almayan sürücüler bu kez ehliyetlerini yenilemeli. Ehliyet değişimi konusu için İl Nüfus Müdürlükleri ilgili hizmeti veriyor. Yeni ehliyet kullanıcının adresine ulaşana kadar geçici bir ehliyet kullanıcılara verilecek. Bu belge sayesinde yeni ehliyetine kavuşana kadar araç kullanmaya devam edilebilecek. Yapılan uyarılara rağmen 31 Aralık sonrası trafikte eski ehliyeti ile yakalanan kişilere para cezası uygulanacak.

  Gerekli Belgeler

Eski ehliyetini yenisi için değiştirme başvurusunda bulunacak olanların ellerinde bazı belgelerle Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gerekiyor. Randevu talebi oluşturduktan sonra ilgili belgelerle başvuru yapıldığında ehliyet yenileme süreci oldukça kolay ve kısa süren işlemlerden oluşuyor.

Sağlık belgesi niteliği taşıyan ve Sürücü olur raporu ehliyetini yenilemek isteyenlerden istenen ilk belgeler arsında yer alıyor. Adres bilgilerinin Mernis sisteminde eksiksiz bulunması ve yeni ehliyete konacak olan son 6 ayda çekilmiş olması gereken biometrik fotoğraf isteniyor.

  15 TL Ödeme Yapılacak

Ehliyeti değiştirecek sürücüler değişim esnasında hiçbir ücret ödemeyecek. Sadece 15 liralık bir ödemesi bulunurken, bunun 13 lirası değerli kâğıt tutarıyken, 2 lirası da vakıf payı olarak kullanıcılardan alınıyor. Ödeme Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş bankalara yapılırken, online olarak da isteyen kişiler ehliyet ücretini ödeyebilir.

Ehliyetini yenilemiş olup çaldıran ya da kaybedenlerin yeni ehliyet belgeleri tekrardan çıkartmaları için ödemeleri gereken ücret ise 340 lira. Haber: Süheyla BAYRAM 

Editör: TE Bilişim