Konferans öncesi düzenlenen toplantıda Ordu Üniversitesi ziyareti sebebiyle TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a brifing verildi. Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Hasan Sevgili’nin yapmış olduğu bilgilendirme sunumunda Ordu Üniversitesinin bölge ülke ölçeğinde ileriye yönelik geliştirebileceği açılımlar, proje alanları, kurumsal iş birliği fırsatları yaratmada önderlik edebileceği araştırma alanları ele alındı. Ordu Üniversitesinin 2006 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında özellikle ürettiği bilimsel araştırma projeleri ile sürekli gelişim gösterdiğine yönelik bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda mevcut öğretim elemanı ve araştırmacı potansiyelinin daha etkin bir şekilde kullanılması, ve motivasyonu üzerine değerlendirmeler yapıldı. Toplantıda ayrıca Üniversitemizin TÜBİTAK proje olanaklarından daha fazla yararlanması ve proje sunma motivasyonunun artırılmasıyla ilgili yenilikler ortaya koyacağı hedeflendi.

Bilgilendirme sunumu sonrasında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından gerçekleştirilen “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler” konferansına geçildi. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Fakülte Dekanları, akademik ve idari personel ile lisans ve lisansüstü öğrencileri katıldı.

Ordu Üniversitesi  akademisyen ve öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen programda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal kurulduğu yıldan bugüne kadar destekleme programları hakkında bilgiler verdi. Mandal, temel stratejilerinin teknoloji ve yenilik ile nitelikli insan kaynağı olduğuna değinerek araştırmacı insan kaynağında olan artışa dikkat çekti. Mandal, “Araştırma kapasitesinin kaynaksal tüketiminin yapıldığı yerlerin en başında üniversiteler gelmektedir.” dedi.

TÜBİTAK’ın akademiye ve sanayiye yönelik destek programları hakkında dinleyicilerin bilgilendirildiği konferansta Mandal, öğrenci projelerindeki başarı oranının oldukça yüksek olduğuna vurgu yaparak üniversitelerde öğrenim görmekte olan lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik eden 2209 destek programına önümüzdeki yıllarda ön lisans öğrencilerinin de dahil edileceğini aktardı. Mandal, “ TÜBİTAK olarak lisansüstü öğrencilere yönelik doktora ve doktora sonrası istihdam sürecinde destek programlarımız bulunmaktadır.  Bununla birlikte uluslararası lider araştırmacılara da destek vermekle beraber üniversiteden mezun olan öğrencilerin kendi firmalarını kurmaları için ayrı bir destek programımız mevcuttur” şeklinde konuştu.

Mandal, Ordu Üniversitesi’nin makale karnesinin etki değeri bağlamında dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ifade ederek,  geliştirilen projeler ve bilimsel yayın performansı noktasında gelişime açık yönlerinin bulunduğunun altını çizdi. Akademisyen ve öğrencilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona eren konferansın ardından Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi gezildi.  *YENİDÖNEM

Editör: TE Bilişim