Bilgin, asgari ücret konusunda çeşitli tahminler yapıldığını hatırlatarak, asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon işçi bulunduğunu bildirdi. Bu kişilerin aileleriyle oluşturduğu bütünlüğün dikkate alınması gerektiğine dikkati çeken Bilgin, asgari ücretin diğer ücretleri de belirleyecek bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

Asgari ücretin belirlenmesi kapsamında Bakanlığın yaptığı araştırmaya ilişkin bilgileri paylaşan Bilgin, işçiler, işverenler ve profesyonel yöneticilere asgari ücret beklentilerini sorduklarını belirterek şöyle devam etti:

"İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37'si 3 bin 750 ila 4 bin lira arasında beklentileri olduğunu söylediler. Yüzde 9' luk bir oran, 4 bin liranın üzerinde rakamlar telaffuz ettiler. Daha aşağılarda telaffuz edenler oldu. Küçük işletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeylerde rakamlar telaffuz ettiğini gördük. Bu sebepsiz değil. Onlar şunu diyorlar; 'Evet, biz ücretimizin artmasını istiyoruz ama işimizin devam etmesini istiyoruz.' Dolayısıyla burada sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, işçilerimizin beklentisini karşılayan ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz. Bu, Türkiye için, çalışanlarımız için, özellikle düşük gelirli asgari ücretle çalışanlarımız için bir bayram havası yaratacaktır. Bunu şimdiden müjdelemek isterim."

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar sebebiyle asgari ücretin yüksek düzeyde açıklanmasının daha anlamlı olduğuna dikkati çeken Bilgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu süreci yönetirken, asgari ücret çalışanlarımızı, emekçilerimizi korusun, aynı zamanda Türkiye'nin bu süreçte, enflasyonist ortamda, salgın sonrası bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmaların aşağı yukarı başta bütün Avrupa ve gelişmiş ekonomileri büyük zorluklara soktuğu bir aşamada Türkiye'ye de bir rahat nefes aldırsın diyoruz. Bu düşünceyle rahat nefes aldıracak bir seviyede tespit edeceğimizi belirtmek isterim” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim