Büyükşehire Tepki Büyük!

F. MELTEM NAZ YILMAZ / YENİDÖNEM

Ordu Büyükşehir Belediyesinin yeni imar planında yer alan özel proje alanları tartışılıyor. Özellikle de Durugöl için büyük tepki var. Mahalle halkı betonlaşma istemiyor. “Durugöl doğal yaşam alanı olarak turizme kazandırılsın” diyen halk ayaklandı. Ordu Büyükşehir Belediyesine ciddi sitem var.

Mahalleli, “Durugöl kurugöl olmasın” sloganıyla ayakta, özel proje alanlarına karşı isyan bayrağını açtı.Ordu Büyükşehir Belediyesinin yeni imar planında yer alan Durugöl’deki 77 dönümlük arazinin özel proje alanı olarak imara açılmasına tepki büyük.

Denize kıyı sahili, yeşil alanları ve turizm cazibe tesisleriyle Altınordu’nun en refah noktaları arasında yer alıyor Durugöl. Özellikle de bozulmamış mimarisiyle şehrin modern fotoğrafını simgeliyor ama özel proje alanı olarak Ordu Büyükşehir Belediyesinin imara açtığı alan şehrin nefesini kesecek nitelikte.

“Durugöl’de Hata Yapmayın!”

Durugöl Mahallesi kurucu muhtarı Çetin Birsen de mahalle halkının toplu sesi oldu. Muhtar, alanın engelli parkı ve doğal yaşam merkezi olarak Büyükşehir Ordu’ya kazandırılmasını istedi. Kurucu Muhtar Birsen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dikey şehirleşmeye karşı uyarılarını da hatırlatarak, Durugöl’e yapılacak konut projesinin büyük bir hata olduğunu söyledi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yapılan hizmetlere karşı çıkmıyoruz. Ama diyelim ki yapılan hatalar mutlaka geri gelmiyor. İleride insanlara zarar veriyor. Gönlümüz ister ki bu tip yerlerin aslına uygun olarak kalması gerekir. Ben inanıyorum ki yetkililerin de ilgilenmesiyle buralar daha güzelleştirilebilir. Uranın park olarak,engelliler parkı olarak da düşünülmesi planlanabilirdi. Daha güzel bir şeyler düşünülebilirdi ama bence konut projeleri ve stadyum projesi düşünülmeden, acelece verilmiş bir karar gibi görünüyor. İyi düşünülmesi gerektiğine inanıyoruz. Buraya bin konutluk bir bina yapsan bu sefer buranın hava sirkülasyonunu da kesmiş olursunuz. İnsanlar boğulur burada. Cumhurbaşkanımız dikey değil, yatay binalar tavsiyesinde. Bu alana neden dikey büyüme planlanıyor. Buraya sahil düzenlemesinin bir parçası olarak çok güzel bir park yapılmasını isterim. Yetkililerin daha duyarlı davranmasını isterim. Herkesin çok iyi düşünmesi lazım.

“Şehir Nefes Alamaz, Beton İstemiyoruz”

Mahalle sakinleri Durugöl’ün betonlaştırılması halinde şehrin nefes alamaz hale geleceği ve bu hatanın ileride ağır sonuçları getireceği düşüncesinde. Haber merkezimize değerlendirmede bulunan Durugöl halkı, yeşil alan park vb. projelere evet derken, “Özel proje Alanı”na ise “Hayır, istemiyoruz bu projeyi” diyor. Mahalleli, durumu şöyle özetliyor:

  • “1980’den beri  buradayız. Zamanında biz buralarda avlanma yapıyorduk. O göl daha büyüktü eskiden, şimdi küçüldü. Tabi ki bizim isteğimiz Durugöl’ün şu anki özelliği ile kalması. Bunu yetkililerin daha iyi bilmesi lazım. Buranın yeşil alan ve park olarak yapılması düşünülebilir. Buranın beton olmasına karşıyız.”
  • “Orası betonlaşırsa biz denizin etkisinden mahrum kalırız, hava alamayız. Buraya özel projeler yapılmasına, beton dökülmesine karşıyız. Oraya bir duvar çekersen şehir hava alamaz. İstemiyoruz biz bunu projeyi.”
  • “Ordu’da yapılan çalışmaların biraz daha beton ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Ama Durugöl, çocuklarımızın torunlarımızın daha güzel ortamlarda büyümesi için yeşil alan olarak kalmalı. Bu gibi değerler çok bulunan yerler değildir. Beton değil de yeşil alan olan park bahçe, oyun alanları gibi cazibe merkezi, yaşam alanı yapılabilir bu alan.”

“Yeşil Yok Ediliyor,Duruluk Kuruluğa Gidiyor”

  • Özellikle Durugöl Mahallesinde oturanlar olarak yapılan hizmetlere teşekkür ediyoruz. Ancak her nedense son dönemde yeşil yok edilip betonlaştırmaya yönelik çalışmalar var. Durugöl isminden de belli ki duruluk kuruluğa doğru gidiyor, göllüğü de kıraçlığa doğru gidiyor. Bizim gönlümüzde Durugöl’ün yaşatılması, tarihini anlatması düşüncesi var. Oranın kokusu, çiçeği, ağacı öyle kalsın. Hiç bir şey yapılması ki insanlar buraları yaşasın. Yetkililer inşallah bizim isteklerimizi kulak ardı etmezler.

Vatandaş kızgın ama en çok da kırgın. Çünkü onlara göre düşünülmeden ya da sadece ceplerin düşünüldüğü düzen yüzünden fatura doğaya ve vatandaşa  kesilecek. “Ben yaptım oldu” mantığının acı sonuçlarını ise zaman gösterecek.  Ama iş işten çoktan geçmiş olacak.

Editör: TE Bilişim