TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesi üzerinde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, bu yüzyılın ortak gündeminin iklim değişikliği etkileri, kuraklık, doğal afet, göç, pandemi ve bunun kısa ve uzun vadeli etkileri olduğunu söyledi.

Bakan Pakdemirli, 21. yüzyılda tarım alanları, gıda ve suyla mücadele edecekleri bir alanı gördüklerini belirterek 2020'de Kovid-19 salgını ve tüm ülkelerde bir ekonomik dalgalanma yaşadığını anlattı.

Kuraklıktan etkilenen 651 bin çiftçi için tedbir paketi hazırladıklarını bildiren Pakdemirli, "Bu da 2,6 milyar lira. Bu 2,6 milyar lirayı da aralığın ikinci yarısından itibaren ödemeye başlıyoruz." şeklinde konuştu.

Ülkelerin tarımı desteklerken ya müdahale alımı yapıp destek vermediğini ya da destek verip müdahale alımı yapmadığını aktaran Pakdemirli, "Biz doğru bir müdahale alımı yaptık. Etkili müdahale alım politikamızın yanında 5'i bir yerde dediğimiz bir sistem ortaya koyduk." ifadesini kullandı.

Pakdemirli, 19 yılda 396 milyar lira reel tarımsal destek ödemesinde bulunduklarını hatırlatarak desteklerin 2017'den bu yana iki misli artarak 26 milyara yükseldiğini söyledi.

Muhalefetin "Destekler neden 1 yıl geriden geliyor?" sorusuna da cevap veren Pakdemirli, "Biz üretime destek verdiğimiz için desteklerin bir yıl geriden gelmesi çok tabii." dedi.

Bakan Pakdemirli, 2006'dan bu yana çiftçiye 465 bin ek istihdam sağlandığını bildirerek 26 milyar lirayı bulan bir destek ödendiğini söyledi.

Türkiye'nin, gayrisafi milli hasılasının yüzde 1,61'ini tarıma ayırarak OECD ülkeleri arasında birinci ülke olduğunu söyleyen Pakdemirli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde çok iyi bir müdahale alım politikasıyla çiftçimizi memnun ettik. Üretici dostu politikalarla, hasat öncesi açıklanan fiyatlarımızla, alın teri ve emeğine sahip çıktık, memnun ettik." diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim