Tülay ÜNLÜ / YENİDÖNEM

Türkiye’nin en iyi gitar virtüözlerinden Doğan Canku, uzun bir aradan sonra Ordu’da sevenleriyle biraraya geliyor.

1964 yılında klasik gitar ile tanışan Canku, kısa sürede flamenco gitar çalmayı öğrenip ülkenin en iyi gitaristleri arasına adını yazdırdı. Birçok profesyonel sanatçıya eşlik ederek onların reperturlarına da önemli ölçüde katkılarda bulundu.


Neden Doğan Canku?

Kendisi 50’nci sanat yılını idrak ediyor. Bu toprağın en nadide şarkı yazarlarından biri olmasının yanı sıra batı ve Türk müziğini akademik düzeyde biliyor. Sanıldığı gibi bir flamenko gitarcısı değil. Flamenko tekniğini kullanarak özgün bir gitar üslubu yaratmış; sesinin rengiyle, vokaliyle de kendine has; tek derdi müzik yapmak, bildiğini de öğretmek olan 68 yaşında bir müzisyenden söz ediyoruz. Lafıyla bile saygı uyandırıyor değil mi?: Doğan Canku, kıymetinin bilineceği bir ülkede doğmuş olsa kazandığı paralarla şato kıvamında evlerde oturacak az sayıdaki müzisyeninden biridir bu ülkenin. Ancak “hak ettiği yerde değildir” de diyemeyiz. Çünkü Türkiye’de bu düzeyde iyi müzisyenlerin; duruşları konusunda ödünsüz insanların hak edebildiği bu kadardır. Kimileri değişir, dönüşür, uyum sağlar; kimileri bunu yapmaz.


Tv Programı Yaptı
1969 yılında Selami Karaibrahimgil ve Ahmet Kuratran ile birlikte “Modern Folk Üçlüsü” grubunu kurdu. Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Müziği’ni modernize ederek seslendiren grup, 15 yıl boyunca yurt içinde ve dışında yüzlerce konser, TV ve radyo programları yaptı. Yaklaşık 45 ülkede Türkiye’yi defalarca temsil eden Canku, uzun süreden sonra yine sahne alarak dinleyicilere eşsiz bir gitar keyfi sunacak.

Yüzlerce İnsanın Hayatını Değiştirdi

60’ların sonu ve 70’lerde Modern Folk Üçlüsü’yle yaptıkları çok değerliydi. 1981-2015 arasında başyapıt nitelikli dört albüm yaptı Doğan Canku. 34 yılda dört solo albüm… “Ne kadar tembelmiş” mi dediniz? Kim bilir o arada yaptığı kaç şarkıyı ‘sizin huzurunuza çıkmaya layık görmediğinden’ rafa kaldırdı; bir de bu açıdan bakın. 1993’te kendi müzik dershanesini kurdu. Sayısız müzisyenin hayatına dokundu. Müzisyen olamasalar da yüzlerce gencin hayatını müzikle değiştirdi. Klasik gitar hikâyesinde olduğu gibi birçok farklı alanda derinlere yolculuk yaptı, çoğunun da ustası oldu… Flamenko, yoga, meditasyon, aikido; sadece birkaçı…Ordulu sanatseverler 14 Mart 2018 akşam güzel bir gece yaşayacak.   ORDU,(YENİDÖNEM)

Editör: TE Bilişim