Vali Yavuz ilk olarak, İlçenin Kaledere mahallesinde bulunan tarihi Kefeli Han’da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1,5 Milyon TL bedelle başlatılan restorasyon çalışmasını, Kadılar yokuşunda yapılan sokak sağlıklaştırması ile yine burada 50 tarihi evin daha sokak sağlıklaştırmasının yapılacağı Kadılar Yokuşu ve çevresinde incelemelerde bulundu.

Vali Yavuz, Kaledere mahallesinde bulunan ve Osmanlı dönemi sivil mimari yapıların en güzel örneklerinden birisi olan ve “Müze Ev"e dönüştürülen yapıda da incelemelerde bulunurak, ilgililerden detaylı bilgi aldı.

Vali Seddar Yavuz ayrıca, Ünye İlçesinin Çamurlu mahallesinde bulunan restorasyonu 1,5 yıl önce tamamlanan tarihi Saray Hamamını, Burunucu mahallesinde denize sıfır konumda yer alan 12 yapıya estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından sağlanan kaynakla başlatılan çalışmaları da yerinde gördü.

Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2. etap restorasyon çalışması başlatılan tarihi Ünye Kalesi'ni de gezen Vali Yavuz, restorasyon çalışmalarını yürüten yüklenici firma yetkilisinden bilgiler aldı.

Geri Dönüşüm Malzemelerinden Tarihi Mekanların Yansıtıldığı Rölyef Sergisini Gezdi

Ünye ilçesinin Ortayılmazlar mahallesinde bulunan ve YİKOB tarafından restorasyonu yapılan tarihi Yalı Kilisesi’nde sanatçı İlker Çorbacı’nın geri dönüşüm malzemelerinden yaptığı tarihi mekanları yansıtan rölyef sergisini de gezen Vali Seddar Yavuz, ağaç oyma ve yakma tekniği ile tablolar yapan el zanaatkarı Ali Rıza Ateş’i de atölyesinde ziyaret etti.

Tarihi Bakırcılar Arastasını Gezerek, Bakır İşçiliği Hakkında Bilgi Aldı

Kültürel varlıkların restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyip bilgiler aldıktan sonra Ünye ilçesinin tarihi mekanlarından biri olan Bakırcılar Arastasını da gezen Vali Seddar Yavuz, bakırcı esnafını da ziyaret etti ve bakır işçiliği hakkında bilgi alarak, esnafa bereketli kazançlar dileğinde bulundu.

“Ünye İlçemiz Tarihi ve Kültürel Değerleri ile Öne Çıkan Bir İlçemiz”

Ünye İlçesindeki kültürel varlıkların restorasyon çalışmalarına yönelik yaptığı inceleme gezisi sonrası açıklamalarda bulunan Vali Seddar Yavuz, "Ünye ilçemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valiliğimiz YİKOB Başkanlığı ve DOKA destekleriyle restorasyonları devam eden tarihi eserlerimizi yerinde inceleme fırsatı bulduk ve Ünye’mizin bir kez daha turizm konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu tespit ettik. Ünye ilçemiz sadece tabi güzellikleri ile değil, tarihi ve kültürel değerleri ile öne çıkan bir ilçemiz. Bu anlamda büyük bir memnuniyet duyduk. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği ile Kadılar Yokuşu başta olmak üzere, önemli restorasyon çalışmaları hayata geçirildi. Bu vesile ile Prof.Dr.Sayın Numan Kurtulmuş’a teşekkür ediyorum. Bunun dışında Ordu Valiliği olarak özellikle Ünye’de, Ordu merkezde YİKOB Başkanlığı aracılığı ile birçok tarihi eseri restore ederek, turizmle buluşturuyor, yeni fonksiyonlar ekliyoruz. Önümüzdeki süreçte yine DOKA destekleriyle bu faaliyetlerimiz artarak devam edecek” diye konuştu.

“Turizmde Belediyelerimizle İşbirliği yaparak, Potansiyelimizi Ortaya Koyacağız”

Ordu’nun geçen yıl itibariyle 850 bin turiste ev sahipliği yaptığını söyleyen Vali Seddar Yavuz, "Bunların 111 bini yabancıydı. Bu yıl içerisinde de ilk üç aylık rakamlara baktığımızda çok ciddi bir yabancı turist ziyaretçinin arttığını görüyoruz. Bu rakamlar geçen yıla göre % 50’nin üzerindedir. Çok büyük bir aksilik olmaz ise bu sene 200 bin rakamına doğru bir yabancı turist sayısına ulaşacağımızı da görüyorum. Dolayısıyla buradan özellikle belediyelerimiz ile işbirliği yaparak, potansiyelimizi ortaya koymak ve bu alanda daha fazla gelir elde etmek istiyoruz. Bu vesile ile bugün Ünye belediye başkanımızı da ziyaret ettik. Kendisi bizim sevdiğimiz, değer verdiğimizi bir kardeşimiz. Kendisine hizmetlerinden dolayı başarılar diledik ve her zaman yanında olacağımızı da ifade ettik” dedi.

“Ordu Ekonomisinde Önemli Bir Artış Olacak”

“Ordu Valisi olarak, Valilik olarak bütün belediyelerimizle, bütün sivil toplum kuruluşlarımızla, iş adamlarımızla işbirliği içerisinde hareket ederek, geçen yıl koymuş olduğumuz hedeflere büyük ölçüde ulaştığımızı söylemek isterim” diyen Vali Seddar Yavuz, "Bu sene de beklentimiz 250 bin civarında yeni bir artış. Özellikle yerli ve yabancı turist sayısında 250 bin artış bekliyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimizde, Ordu ekonomisinde önemli bir hareketlenme olacağını, yöresel el sanatlarımızın kıymetleneceğini, sanatkârlarımızın eserlerinin daha fazla değer bulacağını ve istihdam konusunda önemli bir gelişme sağlanacağını ümit ediyorum. Bu vesile ile turizm sektöründe ve hizmet sektöründe uğraşan kardeşlerimizin, dil öğrenmeleri konusunda teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda da üniversiteyle, halk eğitim merkezi ile iş birliği yaparak, daha fazla dil öğrenmenin yollarını bulmalıyız. Bu konuyla ilgili eksikliklerimiz var bunları telafi etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“Ordu’yu Önümüzdeki 5 Yıl İçinde Hiç Kimse Tanıyamayacak”

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ordu’yu hiç kimsenin tanıyamayacağının altını çizen Vali Seddar Yavuz, Ordu’nun Karadeniz’de en yüksek potansiyele sahip bir şehir olduğunu kaydetti ve “Bu potansiyeli ortaya koyabilecek olan bizleriz. Ordu’da yaşayan herkesin bu alanda elinden gelen gayreti göstereceğini, bizim de devlet olarak elimizdeki tüm imkânları seferber edeceğimizi bilmenizi isterim. Ünye ilçemizde görmüş olduğumuz sıcak karşılama, sevgi ve hizmet etme heyecanı beni fazlasıyla memnun etti. Bu vesileyle tüm Ünyeli kardeşlerimize en içten sevgilerimizi, saygılarımızı ve muhabbetlerimizi buradan iletmek istiyorum” diyerek, konuşmasını tamamladı

Editör: TE Bilişim