Değerli dostlar!

Kurban: Kurban bayramın birinci, ikinci veya üçüncü günü kesilir. Önce Kurbanın hangi hayvanlardan olabileceğinden bahsedelim. Kurban koyun, keçi, sığır, manda veya deveden olur. Başka hayvanlardan kurban olmaz. Örneğin evcilleştirilmiş yabani hayvanlardan (Geyik, karaca ceylan, yaban koyunu gibi) Kurban olmaz. Kurban olacak hayvan sağlam sıhhatli olmalıdır. Boynuzları kırılmış, dişleri dökülmüş, kulakları ve kuyruğunun yarısından fazlası kesilmiş, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal hasta hayvanlardan kurban olmaz.

Kurban kesileceği yere ite kaka götürülmez. Severek, okşayarak götürülür. Hayvanın yüzü ve ayakları kıbleye gelecek şekilde yatırılıp ayakları bağlanır. Euzu besmele çekilerek önce şu ayet'i celileler okunur: "Allahümme haza minke ve ileyke" Allahım! Bu sendendir yiyene sanadır.) "İnni veccehtü vechiye lillezi fataras semati vel erde hanifen vema ene minel müşrikin," (Ben yüzümü hanif olarak Gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.) "İnne salati ve nusuki ve mahyaye memati lillahi Rabbil alemine la şerikeleh." (Şüphesiz benim namazım da diğer ibadetlerim de yaşamamda ölümüm de Alemlerin Rabbi olan Allah içindir. Onun Şeriki yoktur.) Ve devamında tekbir (Allahü ekber, Allahü ekber, lailahe illellahü vellahü Ekber. Allahü Ekber velillahil Hamd.) Bismilalhi Allahü ekber. Denilerek hiç konuşmadan hayvanın boğazına bıçak vurularak hayvan kesilir. Hayvan kesildikten sonra iki rekat şükür namazı kılmak müstehaptır(Sevaptır)

Eti ve derisi hakkında yapılacak işlem

Et ortaklar arasında eşit olarak tartılarak paylaştırılmalıdır. Makbul olan Kurban etini üçe ayırıp üçte birini fakirlere tasadduk etmeli, üçte birini eşe dosta hediye etmeli, kalan üçte birini kendi yemelidir. Eğer kesen kişi kalabalık bir aile ise eşe dosta vereceğini kendisi yiyebilir. Derisine gelince burada kurban kesen kişi muhayyerdir. Deriyi kendisi kullanabilir (Namazlık vs.) Fakire veya bir hayır işine verebilir.

Yüce Rabbim keseceğimiz kurbanlarımızı kabul eylesin.

Selam ve Dua ile hoşça kalınız.