Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de yürütülen doğal gaz arama faaliyetlerinde Ordu açıklarının da yer aldığı yeni bir sondaj dönemine girileceğini açıkladı. Bayraktar, 2026 yılının Türkiye için yerli doğal gaz üretiminde önemli bir eşik olacağını vurguladı.
TRT Haber’e verdiği özel röportajda konuşan Bakan Bayraktar, Karadeniz’in Batı, Orta ve Doğu bölgelerini kapsayan kapsamlı bir deniz sondaj programı planlandığını belirtti. Bu çerçevede Ordu ve Samsun açıklarının da dahil olduğu Orta Karadeniz hattında yeni sondaj çalışmalarının yapılacağını ifade etti. Bayraktar, 2026 yılı boyunca Karadeniz genelinde toplam 6 yeni deniz sondajının gerçekleştirileceğini söyledi.
2026’da Üretim İki Katına Çıkacak
Sakarya Gaz Sahası’ndaki mevcut üretimin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bayraktar, günlük doğal gaz üretiminin 10 milyon metreküpten 20 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bu artışla birlikte Karadeniz gazının yaklaşık 8 milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılayabileceğini dile getirdi.
Karadeniz Gazı Türkiye’nin Elini Güçlendiriyor
Yerli kaynaklardan üretilen her metreküp doğal gazın Türkiye’nin arz güvenliğine katkı sunduğunu belirten Bayraktar, Karadeniz’deki keşiflerin dışa bağımlılığı azaltma açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Bayraktar, bu üretimin yalnızca iç piyasayı değil, Türkiye’nin uluslararası enerji müzakerelerindeki konumunu da güçlendirdiğini ifade etti.
Ordu İçin Ekonomik ve İstihdam Fırsatı
Yeni sondaj planlarının Ordu açısından da stratejik bir anlam taşıdığına dikkat çekilirken, bölgede yürütülecek enerji faaliyetlerinin uzun vadede ekonomik hareketlilik ve istihdam artışı sağlaması bekleniyor. Karadeniz kıyısında yer alan Ordu’nun, Türkiye’nin enerji projelerinde giderek daha önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor.





