ORDU

Ordu Üniversitesi'ndeki Araştırma Fındık Üreticilerine Işık Tuttu

Ordu'da İyi Tarım Uygulamaları ve Geleneksel Tarımda Yetiştirilen Çakıldak Fındığının Biyokimyasal İçeriği Araştırıldı

Abone Ol

Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Damla Varol tarafından yürütülen tez çalışmasında, Ordu ili Güvendikli köyünde yetiştirilen geleneksel ve iyi tarım yöntemleriyle üretilen Çakıldak fındığının besin içeriği karşılaştırıldı.

Varol'un tez danışmanlığını üstlenen Prof. Dr. Saim Zeki Bostan rehberliğinde yürütülen araştırmada 2021-2022 üretim sezonlarında örneklemeler yapıldı. Laboratuvar ortamında yürütülen analizlerde fındıkların E vitamini, nem, su aktivitesi ve aflatoksin içerikleri incelendi.

Araştırma kapsamında, Ordu'nun Güvendikli Mahallesi'nde hem iyi tarım hem de geleneksel tarım uygulanan 3'er fındık bahçesinden 2021 ve 2022 yıllarında örnekler alındı. Bu örnekler üzerinde; aflatoksin, E vitamini, nem oranı, su aktivitesi gibi birçok parametreye bakıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, iyi tarım uygulanan bahçelerden alınan fındık örneklerinin E vitamini içeriği, geleneksel tarım uygulananlara göre daha yüksek çıktı. Uzmanlar, iyi tarım uygulamaları sayesinde daha sağlıklı ve kaliteli fındık üretiminin mümkün olduğunu ifade etti. İyi tarımın çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretime katkı sağladığı da vurgulandı.