EKONOMİ

Ordu’da Fındık Fiyatları Serbest Piyasada 225 TL’yi Gördü

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçtiğimiz hafta açıkladığı alım fiyatlarının ardından serbest piyasada beklenen hareketlilik başladı.

Abone Ol

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçtiğimiz hafta açıkladığı alım fiyatlarının ardından serbest piyasada beklenen hareketlilik başladı. Ordu’da fındık kilogram fiyatı kısa sürede yükselerek 225 TL’ye ulaştı.

TMO’nun Fiyat Açıklaması Sonrası Hızlı Yükseliş

TMO, geçtiğimiz hafta Giresun kalite fındık için kilogram başına 200 TL, Levant kalite için ise 195 TL fiyat belirledi. Açıklamanın ardından serbest piyasada bir günlük durgunluk yaşansa da, sonraki günlerde fiyatlar hızla yükselmeye başladı.

Uzun süredir brüt 170 TL seviyelerinde işlem gören fındık, önce 200 TL’ye, ardından yeni haftanın ilk gününde 225 TL’ye kadar çıktı. Böylece Ordu’da 50 randıman brüt, net ve direkt katma fındık fiyatı 225 TL oldu.

Randımana Göre Net Fiyatlar

Vergi kesintilerinin ardından üreticinin eline geçen fiyatlar, randımana göre şöyle:

50 randıman: 216,00 TL

51 randıman: 220,32 TL

52 randıman: 224,64 TL

53 randıman: 228,96 TL

54 randıman: 233,28 TL

55 randıman: 237,60 TL

56 randıman: 241,92 TL

Rekolte Düşüşü Fiyatları Yukarı Çekti

Uzmanlar, fiyatlardaki bu hızlı artışın en önemli nedeninin rekoltede yaşanan düşüş olduğunu belirtiyor. Kahverengi kokarca zararlısı, zirai don ve diğer olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl fındık veriminde ciddi kayıplar yaşandığı ifade ediliyor.