Ordu Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS birimi Eğitimcileri tarafından 22 Şubat tarihinde Kültür sanat merkezinde Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarına Bebek Çocuk Ergen İzlem Protokolü Eğitimi ve Acil Obstetrik Bakım Destek Personel Eğitimi Verildi.

Eğitime Aile Sağlığı merkezlerinde çalışmakta olan Aile hekimleri ile ebe ve hemşireler katıldı.

Eğitimde, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr.Gülçin KARACAKURT anne ve yenidoğan sağlığının korunması adına yapılan çalışmaların önemi üzerine değindi.

Dr. Gülçin KARACAKURT, “Ülkemizde çocuklara yönelik birçok koruyucu ve geliştirici etkinlik yürütülmektedir. Sağlık alanındaki etkinlikler de temel olarak Bakanlığımız bünyesinde ve eşgüdümünde gerçekleştirilmektedir. Yürütülen birçok program ve projenin ortak hedefi daha mutlu yarınlar için daha sağlıklı nesiller olmuştur. Bu programların büyük bölümü temel amacı zaten koruyucu sağlık hizmetleri olan 1. basamak kurumlarda uygulanmaktadır. Özellikle 1. basamak sağlık çalışanlarımızın bebek ve çocuk izlemleri sırasında standart ve bütüncül bir yaklaşım içerisinde hizmet sunumuna yardımcı olmak amacıyla bu hizmetiçi eğitim planlanmıştır” dedi.

Gebelik, doğum eylemi ve lohusalık esnasındaki komplikasyonlar, gelişmekte olan ülkelerde üreme yaşındaki kadınlar arasında önde gelen ölüm ve sakatlık nedeni olduğunun altını çizen Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr.Gülçin KARACAKURT  “Çok boyutlu bir kalkınma göstergesi olarak anne ölüm düzeyi, üreme sağlığı hizmet sunumu kalitesi ile yakından ilişkilidir. Dünyada her yıl dörtyüz bin civarında anne ölümünün gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Bin Yıl Kalkınma Hedefleri’nin 5. hedefi; anne sağlığındaki iyileşmeleri izlemede temel göstergelerden biri olarak anne ölümlerinin azaltılmasını belirlemiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda anne ve bebek ölümlerinde önceki yıllara göre çok daha yüksek oranlarda azalmalar sağlanmıştır. Anne ölümleri yüzbinde 18,5, bebek ölümleri binde 13 civarına düşürülmüştür. Bakanlığımızın Aile Hekimliği Hizmet İçi Eğitim Programı gönderilmiş olup 2019 yılı içerisinde tüm aile hekimlerimiz ve aile sağlığı merkezinde görev yapan sağlık personellerine yönelik Acil Obstetrik Destek Personel Uyum Eğitimi yapılması gerekmektedir” dedi.

Toplam 60 sağlık çalışanının katıldığı eğitim 1  gün sürdü.

Editör: TE Bilişim