Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Ziraat Fakültesi Konferansları” kapsamında düzenlenen “Yerel Tohum” başlıklı konferans, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda tarımın önemi, yerel tohumların korunması ve biyoteknolojinin tarıma katkıları ele alındı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ, tarımın küresel sorunların merkezinde yer aldığını belirterek, yerel tohumun geleceğe yapılan bir yatırım olduğunu vurguladı. Karadağ, “Bu yatırım, ortak bir hedefin oluşturduğu güçlü bir topluluğun ürünüdür. Bu topluluk, gelecek nesillerin geleceğini inşa etmektedir” dedi.
“Dijital Tarım” Projesi Yolda
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ise üniversitenin TÜBİTAK iş birliğiyle yürüttüğü uydu projesinden bahsetti. Sözbir, “Bu uydu sayesinde dijital tarım uygulamaları geliştirmek istiyoruz. Türkiye’de bir üniversite olarak TÜBİTAK’la ilk kez böyle bir proje yürütüyoruz. Ayrıca tarım, ziraat ve seracılık alanlarında yeni bölümler açmak için çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı. İklim değişikliğinin, yerel tohumların önemini bir kez daha gösterdiğini belirten Sözbir, konferansın yerelden evrensele farkındalık oluşturduğunu söyledi.
Türkiye Tohumda Güçlü Konumda
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Davut Keleş de “Türkiye’de Tohumculuk Faaliyetleri ve Yerel Tohum” başlıklı sunumunda, tarımın stratejik önemine dikkat çekti. Türkiye’nin gen bankasında 120 bin adet tohum bulunduğunu aktaran Keleş, uygulanan ıslah programlarıyla buğdayda yüzde 220, sebze ve meyvede yüzde 170, bağda ise yüzde 240 verim artışı sağlandığını belirtti. Keleş, “Tarım alanlarımız azalsa da artan nüfusumuza rağmen gıda konusunda kendine yetebilen bir ülkeyiz. Gençlerimizin katkısıyla daha büyük başarılara ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Türkiye Tarımda Dünyanın İlk 10 Ülkesi Arasında
Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, “Türkiye’de Özel Sektörde Tohumculuk” başlıklı konuşmasında, Türkiye’nin tarım üretiminde dünyada ilk 10, Avrupa’da ise birinci sırada olduğunu söyledi. Tarımda tahıl ürünlerinin büyük bir paya sahip olduğunu vurgulayan Uzun, hibrit tohumun verimi ve hastalıklara dayanıklılığı artıran bir yöntem olduğunu belirtti.
Atölye ve Üretici Deneyimleri
Konferans sonrası Konuralp Yerleşkesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda “Yerel Tohum Atölyesi” ve üretici söyleşileri düzenlendi. Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Taylan Çakmak, biyoteknolojinin yerel tohumların genetik çeşitliliğini korumadaki önemini anlattı. Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Güngör ve Dr. Öğr. Üyesi Fikret Budak ise yerel tohum kullanımının avantajlarına değindi.
Yerel üreticilerin deneyimlerini paylaştığı söyleşide Gölyaka Hamamüstü Köyü’nden Ömer Akçay, Çilekçi Dede Kurucu Ortağı Hakan Sarı, Kuşaçması Köyü Muhtarı Hasan Erer, Huriye Biriktir Çalış ve Nevla Kepler, üretimde karşılaştıkları zorlukları ve yerel tohumları koruma çabalarını anlattı.





