<p style="text-align:justify"><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü erken fındık hasadının zararlarına ilişkin şu önemli bilgilere yer verdi:</span></span></span></p> <p style="text-align:justify"><span><strong><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri…</span></span></strong></span></p> <ol> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları,</span></span></span></span></li> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması,</span></span></span></span></li> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Sert meyve kabuğunun ¾ oranında kızarması ve için kendine has sertlik ve tadını alması,</span></span></span></span></li> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾'ünün daldan dökülmesi,</span></span></span></span></li> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi,<br /> <br /> <strong>Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklarda meydana gelen olumsuzluklar…</strong></span></span></span></span></li> </ol> <ol> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabukları kendilerine has renklerini alamazlar ve donuk renkli olurlar.</span></span></span></span></li> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">İç tam olarak kabuğu doldurmaz, halk arasında bezik tabir edilen buruşuk iç oranı artar, bu ise randıman ve ürün miktarını düşürür Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz. Tat yavanlaşır, meyve kalitesi düşer.</span></span></span></span></li> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir, kolayca bozulurlar, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar. Erken hasat edilen fındıkların dokusu yeterince sertleşemeyeceği için depolama ömrü azalacak ve depoda kolaylıkla bozulabilecektir.</span></span></span></span></li> <li><span><span><span style="font-size:12.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman","serif"">Nem içeriği yüksek olup, kurumaları güçleşir ve beyazlatma oranları düşük olur. Erken toplanan fındıklarda iç zarın atma oranı düşeceğinden dolayı beyazlatma oranları düşmektedir. Bu da büyük oranda üründe ekonomik kayıplara yol açmaktadır.<br /> <br /> <br /> EN İYİ HASAT FINDIĞI DÖKEREK TOPLAMAK…<br /> Fındıkta en iyi hasat şekli; tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanmasıdır. Fakat ilimizde bu tür uygulama yaygın değildir. Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir. Haber: Derya KARA</span></span></span></span><br /> <br /> </li> </ol>