Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de Arıcılık Haritası'nın 2023 verileriyle güncellendiğini bildirerek, bal üretimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre Türkiye Arıcılık Haritası’na gelen güncellemede, Ordu ilk sırada yer aldı. 

Son 22 yıldır arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin arttırılması amacıyla çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Yumaklı,

Türkiye Arıcılık Haritası İnternet Sitesi’nin üreticiler için önemli bir dijital rehber olduğunu bildirdi.

2023 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bal üretiminin son bir yıl içerisinde bir önceki yıla göre yüzde 54 artış gösterdiğini belirten

Bakan Yumaklı, bu artışla birlikte 115 bin ton elde edildiğini ifade etti. Bununla birlikte kovan sayısı ise yüzde 122 artarak 9,2 milyona yükseldi. 

Ordulu Profesyonel Arıcılar, Bal Üretiminde Birinci Sırada Yer Aldı

Bakan İbrahim Yumaklı’nın, kovan başına en fazla verimin Ordu’dan elde edildiği açıklaması ile birlikte Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, bunun nedeninin profesyonel arıcılarla çalışılmasında kaynaklı olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de, Ordulu arıcıların ikinci ayda başlayarak onuncu aya kadar bal üretimi için sahada olduklarını ifade eden Başkan Çiftçi, “Üretimde Ordu’nun birinci olmasının ve en fazla bal üretmesinin sebebi bu” şeklinde ele aldı.

19'u Ordulu Arıcı!

Damızlık Ana Arı Üretiminde, bakanlık onaylı 166 adet arı üreticisinin olduğunu ifade eden Çiftçi, bunların 19 tanesinin Ordulu olduğunu belirtti. Ordu Valisi Muammer Erol’un geçtiğimiz günlerde de 25 kursiyer ile damızlık ana arı üretimi noktasında çalışmalar gerçekleştirdiğini hatırlatan Akın Çiftçi, arıcılık alanının bütün dallarında profesyonel ve öncü olmak için çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.
Başkan Çiftçi’nin son olarak vatandaşlara çağrısı ise; “ülkemizde böylesine bir doğal bal üretimi gerçekleştirilirken. Market raflarında satılan ucuz ve yapay ballara yönelmemeli, arıcılarımızın ürettiği kaliteli ballar tercih edilmeli” şeklinde gerçekleşti.

Editör: Gülüşan Tuğran