Üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenilirliğine yönelik denetimler riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, ulusal kalıntı izleme planı, Alo 174 Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında özel günler, özel dönemler ve özel kontroller amacıyla diğer denetimler de yapılmakta. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan kantin ve yemekhanelerin ayrıca okul çevresinde gıda satışı yapan ve/veya toplu tüketime sunan işyerleri ile söz konusu yerlerde satışa sunulan gıda maddelerinin ilgili mevzuata uygunluğunun denetlenmesine özen gösterilmekte.

Ordu’da 2022 yılında günümüze kadar 3806 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirildi. Yine ekipler tarafından, yurtiçi denetimlerinde toplam 181 adet numune alınmış, gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 27 işletmeye idari para cezası uygulanarak 11 işletme hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. Çünkü tüketicinin herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikayet hakkı da bulunmaktadır. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim