Taş değirmende öğütülen mısırlar un haline geliyor. Yıllardır bu işi yapan Muhsin Şendere, uzun yıllardır yer, mekân değiştirse de değirmeni hiç durdurmadı.

Değirmen işletmecisi Muhsin Şendere gazetemize yapmış olduğu özel röportajda önceki yıllarda mısır bulmanın zor olduğunu ancak bu zamanlarda köyde yaşayan vatandaşların tarlalarına mısır ekmeye başladığını bu sebepten dolayı mısırın bol olduğunu belirtti. Şendere “Bu değirmenin hikayesi anlatmakla bitmez yaşamakla olur. Değirmen her dediğin kimyadır içinde gezdiğin için belli olmaz, değirmen deryadır taş döndüğü için belli olmaz. Onun için geçen senesinden bu senesi daha iyi değirmenin çünkü vatandaşlar köye mısır ekmeye başladı. Bundan önce aşağı yukarı mısırın gelmesine 3-4 ay kala stokta mısır biterdi. Şimdi mısır mısıra ekleniyor ve hâlâ mısır geliyor bize. Mısırı ekme zamanı geldi ama değirmen hala 24 saat dönüyor desem yeridir” ifadelerini kullandı.

Değirmenin yaklaşık 42 yıldır çalıştığını ifade eden Şendere, “Değirmenlerin devirleri düşüktür, onun için ürünler ağır öğütülür, o yüzden değirmenlerde bulunan bu özel taşlar su değirmenlerini aratmaz ondan daha iyi ve kaliteli mısır öğütür. Öğütme işlemi değirmenden değirmene değişir. Bu işi 1980 yılından beri yapıyorum yaklaşık 42 yıldır bu değirmen çalışıyor” şeklinde konuştu. Haber: Derya Kara

Editör: TE Bilişim