Küresel ısınmanın etkisi ile birlikte yaşanan iklim değişikliği, vatandaşların daha fazla yeşil alanlarla buluşmasının sağlanmasını gerektirirken, Ordu’da bu durumun tam tersi yaşanıyor. Altınordu ilçesine bağlı Yenimahalle Mahallesi’nde eski otogar ve sanayi sitesini kapsayan 58 dönüm alan üzerinde uygulanmaya başlanan kentsel dönüşüm projesi ilk başta ilçe halkını sevindirse de alanda yeniden beton binaların yapılacak olması ile hayal kırıklığı yaşadı. Özellikle ilçenin kalbi olan ve 7’den 70’e herkesin buluşma noktası olarak bilinen eski otogar alanına yapılacak olan iş merkezi, yeşil alan hayallerini suya düşürdü.

Alanın yeşil alan olarak halka açılmasını isteyen vatandaşlara, esnaflardan da destek geldi. Bölgedeki birçok esnaf, alanda uygulanacak olan beton projenin bölgedeki hayatın sonu olacağını, kentin ayağına gelen fırsatı tepmemesi gerektiğini söyledi. Bölgenin yeşil alan olarak halka açılması gerektiğini vurgulayan esnaflar, söz konusu projenin birilerine peşkeş çekilmek amacı ile yapıldığını ileri sürdü.

WhatsApp Image 2023-08-15 at 13.15.19 (3)

“BURASI ORDU’NUN KALBİ”

Esnaf Ümit Aşık, eski otogar alanının sadece Orduluların değil, il dışından da gelenlerin buluşma adresi olduğunu belirterek, “Bana göre yeni proje hayatın sonu demek. Burası Ordu’nun kalbi. Çok kişi geldi geçti, çok yolcu ağırladı burası. Herkesin bir anısı var bu mekânda. Şimdi doğudan fındık işçileri geliyor, diyor ki biz nerede bekleyeceğiz, neresi toplanma yerimiz olacak. Eski otogar sadece Orduluların değil il dışından gelenlerin de buluşması için açık adresti. Benim buraya yapılması için tercihim yeşil alan, çocuk parkı, çay bahçesi gibi insanların sosyalleşebileceği, buluşup oturabileceği bir yer olmasıydı. Sabah namaza gelenler oluyordu şimdi diyorlar ki Ulu Camii var. Hadi var ama buradaki insan oraya sabahın 4’ünde nasıl kalkıp gidecek. Hadi gitti diyelim ya uyku sersemliğine onca yolu giderken başına bir kaza gelse onun vebalini kim alacak?” dedi.

“AMAÇLARI BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKMEK!”

Bir diğer esnaf da, yapmış olduğu açıklamada şu sözlere değindi;

“Önümüzdeki 3-5 aya kalmaz yerel seçimlerde burayı da ele alacaklarını biliyoruz. Birilerine peşkeş çekmenin peşindeler. Yeni Fidangörün başına kadar yüzlerce esnaf var ve herkes aynı şekilde dert yanıyor. Siftah yapamayıp da evine gidemeyen insanlar var. Seyit Torun döneminden buyana aynı şekilde devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi, ORKENT sağ olsun, bizim istediğimiz alanı alıp eski Ordu mezbahanesinin olduğu yere yaptılar. Biz esnaflarla anlaşma diye bahsettikleri, Ulubey yolu üzerinde bir yer. Biz oraya ya balık tutmaya ya da fındık toplamaya gideriz. Başka yapılacak bir şey yok. Buradaki mülk sahiplerinden biri olarak fikrimi sorarsanız, burası şehrin göbeğinde kalan bir yer ve biz tasnif etmiyoruz. Buranın kaldırılmasını bende isterim fakat benim değerimi karşılayarak kaldıracaksa sıkıntı yok. Örnek veriyorum bana 5 milyon değerinde olan yerime karşılık 1 milyon verirse olmaz, değerini karşılarsa olur. Burada şu an satışta durmuş vaziyette, herkes mağdur oldu. Sözde yeşil alan yapıyorlar ama tekrar tekrar söylüyorum buranın asıl amacı birilerine peşkeş çekmek.”

WhatsApp Image 2023-08-15 at 13.15.19 (2)

“YENİLİK, HİZMETE UYGUNSA GÜZELDİR”

Yeniliklerin her zaman için güzel olduğunu ifade eden bir diğer çevre esnafı, “yenilik hizmete uygunsa güzeldir” diyerek, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu;

“Yenilikler her zaman için güzeldir ancak anlamlı, hizmete uygun olacaksa güzeldir. Eski yapının yıkılıp yenisinin yapılması lazım fakat benim en çok önem verdiğim eski çınar ağaçlarına ve yeşilliğe dikkat edilmesi.

Oradaki çınar ağaçlarının yaprakları dökünce o kadar güzel bir manzara oluyor ki şehrin göbeğinde, o yüzden benim dikkat edilmesi için yapacağım vurgu “yeşil alan” olur.

Orada yapılacak projede iş merkezleri ekonomik açıdan iyi olarak değerlendirilebilir ancak şehrin dört bir yanı beton içerisinde kaldı. Bu yüzden yeşil alanlarımızı yok ederek suni yapılarla manzara yok edilmemeli.

Norveç’te bugün 76 sene önce yapılan bir yer var pırıl pırıl duruyor, sadece ufak rötuşlarla birlikte onu günümüze uyarlamışlar. Biz ise yeniyi yaparken hep bir şeyleri yıkarak yapıyoruz, üzülüyoruz.

Orada kediler beleniyor, kuşlar yuva yapıyor. Ne kaldı ki şehir de, sadece öğretmenevinin oradaki ağaçlarla bura kaldı. Bazı yerlere projeler de yapıyorlar ancak buraya yapılacak projede de bunu dikkate alarak yapmaları lazım.

Burada yüzlerce esnaf var, bir işi yaparken onları da düşünüp üzmemeleri lazım. Şu an yapılan proje için etrafını kapadılar, açtılar sonra tekrar kapadılar. Böyle değil, bir şeyi yaparken planlı projeli ilerlenmeli ki daha güzel sonuçlar elde ederiz diye düşünüyorum.”

Haber: Derya KARA, Yeşim DURKUT/ Ordu Yeni Dönem Gazetesi

Editör: Ahmet Yıldız