Ordu Ticaret Borsası (OTB), fındık ihracatında talep edilen aflatoksin, pestisit ve diğer kimyasal analizlerin ilde yapılamaması üzerine önemli bir adım attı.

Yaklaşık 250 bin dolar değerindeki LC-MS/MS cihazının eksikliği, borsa üyeleri tarafından gündeme getirildi. Bunun üzerine harekete geçen OTB, “gücünü üyelerinden alan kurum” anlayışıyla cihazın Ordu’ya kazandırılması için çalışma başlattı.

Bu kapsamda Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü iş birliğiyle söz konusu cihazın Ordu Gıda ve Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü’ne kazandırılması için süreç başlatıldı.

2 Mart 2026 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, cihazın 2026 yılı içerisinde teslim edilmesine yönelik prosedürler değerlendirildi.

Cihazın hizmete girmesiyle birlikte analiz sürelerinin kısalması, numune sevkinden kaynaklanan zaman kayıpları ile maliyetlerin azalması ve ihracat öncesi kalite kontrollerinin daha hızlı yapılması hedefleniyor. Böylece özellikle fındık ihracatında kalite ve hız açısından önemli bir avantaj sağlanması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi