Havaların sıcaklık ve soğukluk açısından değişkenlik yaşadığı bahar aylarında, vatandaşlarda bağışıklık açısından olumsuzluklar meydana gelebiliyor.

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, bu hava koşullarının hastalığa davet oluşturduğunu belirtti.

Coşkun, yapmış olduğu açıklamada; havaların bir kapalı bir açık olması, bir sıcak bir soğuk olmasının aslında hastalıkları davet eden bir iklim olduğunu ifade ederken buna önlem almak için vatandaşların mutlaka dışarı çıkarken hava durumunu, Meteorolojideki raporları bilip üstlerini ona göre ince veya kalın olarak giymeleri gerektiğini hatırlattı.

Whatsapp Image 2024 04 02 At 12.18.11 (2)

Beslenme Düzenine Dikkat Edilmeli!

Bunun yanı sıra iklim değişikliği ile beslenme düzeninin de birbirini etkileyen iki faktör olduğunu söyleyen Ali Coşkun, “Bu tip hastalık havalarında beslenmede çok önemli bir duruma gelmektedir insanların özellikle suyu bol miktarda içmeleri ve beslenmelerine de azami ölçüde dikkat etmeleri gerekmektedir.” dedi.

Ramazan ayının da içerisinde yer alınmasıyla birlikte su tüketimine ekstra dikkat edilmesi gerekildiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ali coşkun, sahur vakitlerinde susanmasa bile su içilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diğer aylarda olduğu gibi Ramazan ayında da ilk kuralık ‘susamadan su içmek’ olduğunu ifade eden Ali Coşkun, su tüketimine iftardan sonra başlayarak bardak bardak ve sindire sindire içilmesi gerektiğinin önemli olduğunu söyledi.

İftar ile Sahur Arasında Ne Kadar Su İçmeliyiz?

Uzm. Dr. Ali Coşkun, iftar ile sahur arasında tüketilmesi gerekilen su miktarına şu açıklama ile değindi; “Bunun bir formülü var. Her kes kilosu başına 30-40 mililitre su içmelidir. Örneğin ortalama 35 mililitre desek: 60 kg vücut ağırlığında birisi iftar ile sahur arasında 60x35 = 2100 mililitre su içmelidir. Bir bardak su 250 mililitre olsa, (2100 / 250) = 8 veya 9 bardak su hesabı çıkar. Bunu da 6 saate bölersek: 40 dakikada bir 1 bardak su içersek, hesap tamam olur. 

100 kg vücut ağırlığında birisi iftar ile sahur arasında 100x35 = 3500 mililitre su içmelidir. Bir bardak su 250 mililitre olsa, (3500 / 250) = 14 bardak su hesabı çıkar. Bunu da 6 saate bölersek: 25 dakikada bir 1 bardak su içilirse, hesap tamam olur. Çok zorlanıldığı durumlarda peş peşe 2 bardak su içilebilir.” 

Haber: Yeşim Durkut/Ordu Yeni Dönem Gazetesi

Editör: Ahmet Yıldız