İnsanda bir bölgede hangi mineraller ve unsurlar hangi mevsimde daha çok eksiliyor veya eksikliği hissediliyorsa, o bölgede toprak bizlere, o eksikliği giderici sebze ve meyvelerin vermekte olduğunu belirten Ali Coşkun, “Özellikle endüstriyel gelişimin mahvettiği tarım alanları neticesinde, bu eksikliği topraktan alamamamız nedeniyle, başka bölgelerden yetişen mahsuller ile bu eksikliği gidermeye çalışmaktayız” ifadesinde bulundu.

Kendi Mevsiminde Tüketmek Zor!

Tüketilen gıda ürünlerinin önlem alınarak tüketildiğini söyleyen Coşkun, “Özellikle endüstriyel üretim koşulları ve kullanılan binlerce kimyasal madde nedeniyle, neredeyse hiçbir sebze meyveyi kendi mevsiminde yiyememekteyiz; bunun sonucunda da mevsiminde yiyemeyip, olmaması gereken mevsimde birçok sebze ve meyveyi alınan birtakım önlemlerle tüketmeye çalışmaktayız” açıklamasında bulundu.

Uzm. Dr. Ali Coşkun, kışın tüketilmesi gerekilen sebze ve meyvelere şu şekilde değindi;

“Özellikle kışın; lahana, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, havuç, karnabahar, elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt gibi meyve- sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterirsek, vücudumuzu en uyumlu fonksiyonda tutmuş oluruz.”

Tüketim Yöntemine Dikkat!

En önemli hususun bu sebze ve meyveleri doğru tüketmek olduğunu söyleyen Coşkun, “Madem ki bu meyveler ve Sebzeler bizim kışın en çok ihtiyaç duyduğumuz veya duyacağımız mineral ve vitaminleri barındırıyorlar, o halde bu sebze ve meyveleri mineral ve vitamin yönünden azaltılmış halde vücudumuza almamamız lazım.” dedi.

Tüketim esnasında da önemli bir noktaya değinen Ali Coşkun, “İlk bilinmesi gereken; bu meyve ve sebzelerden maksimum mineral ve vitamin faydası için, meyve ve sebzeleri çok küçük parçalara ayırmadan, büyük parçalar halinde tüketmektir; şunu unutmamak lazım ne kadar küçük parçalara ayırırsak sebze ve meyveleri, o kadar çok mineral ve vitamini vücudumuza eksik alacağımızdır.” notunu paylaştı.

“Lifleri ile Beraber Tüketilmeli”

Coşkun, sebze yemeğinin her ısıtıldığında içinde birçok mineral ve vitaminin kaybolacağının asla unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, son önemli nokta olarak; özellikle meyvelerin lifli olması hem bağırsaklar için hem de tüm vücut için çok elverişli bir ortam sağlamakta olduğunu, o nedenle hele de kışın, meyveleri meyve suyu şeklinde değil de, kendisini lifler ile beraber yiyerek tüketmek, vücudu daha fonksiyonel hale getireceğini ifade etti.

Editör: Berrin KESKİN