"Özellikle külleme ve kozalak akarı, fındıkta hem kaliteyi hem de verimi olumsuz yönde etkileyen en önemli zararlılardan" diyen Akça, külleme hastalığının mantar kaynaklı olduğunu ve direkt olarak fındığın çotanak oluşumunu etkileyerek ileri safhada ürün kalitesinin bozulmasına neden olduğunu ifade etti. "Bu, genellikle göz ardı edilen bir durum ancak mücadele edilmediği takdirde fındıkta %10 ila %15 arasında kalite ve verim kaybına yol açabilen ciddi bir hastalıktır" şeklinde konuştu.
 

Üreticiler Bilinçli Hareket Etmeli

Kozalak akarının da benzer şekilde fındık verimi ve kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Akça, akarların içerisinde sakladığı zararlı mikroorganizmaların fındığın meyve oluşumuna ve çotanak oluşumuna zarar verdiğini belirtti. "Özellikle kasım ayında mekanik mücadelesinin yapılması gereken kozalak akarlarının dallardan toplanarak bahçenin bir tarafında bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu, kozalakların içerisinde toprağa önemli katkılar sunan mikroorganizmaların bulunmasından dolayı önemlidir. Toplandıktan sonra bahçenin bir tarafında bırakılmalı ve depolanmalıdır" dedi.

Ayrıca, kozalak akarlarıyla kimyasal mücadelenin nisan sonu ve mayıs başında yapılması gerektiğini ekledi.

Akça, Ziraat Odası olarak üreticileri zararlılarla nasıl mücadele edileceği konusunda sürekli bilgilendirdiklerini ve bu dönemde külleme ve kozalak akarının kimyasal mücadelesinin zamanında yapılmasının önemine dikkat çekti. "Bu iki zararlı, en az kahverengi kokarca kadar tehlikelidir. Üreticilerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor" şeklinde uyarıda bulundu.

Muhabir: Derya Kara