İki gün süren toplantılara Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah Daire Başkanı Adem Bölükbaşı, Ordu, Samsun, Sinop, Amasya, Sivas, Tokat, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Trabzon, Rize İllerinin İl Müdürleri, ilgili Şube Müdürleri, sektör temsilcileri ve teknik personeller katıldı.

Düzenlenen toplantı hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Ülke hayvancılığının gelişmesi, aynı iş gücü ve neredeyse aynı giderlerle birim hayvandan elde edilen verimin arttırılması ancak ıslah çalışmaları ile mümkündür. Islah çalışmaları ise özenle seçilmiş boğa spermalarının kullanıldığı suni tohumlama ile gerçekleşebilmektedir. Bu doğrultuda Bakanlığımızca suni tohumlama faaliyetlerinin yaygınlaştırılması adına birçok çalışma ve proje yürütülmüş olup, bu projelere bir yenisi daha eklenerek ETKİYAP (Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi) projesi hayata geçirilmiştir. "Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yoluyla Yaygınlaştırılması Projesi" İl Müdürlüğümüz ve Ordu Veteriner Hekimler Odası arasında yapılan protokol neticesinde 2021 yılı 9. ay itibarıyla 19 ilçemizin tamamında başlatılmıştır" dedi.

Projenin Ordu’da kamu ve özel sektör işbirliğinde başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirten İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Proje faaliyetlerine 2021 yılında başlanmış olup, Mesudiye ve Kabadüz ilçelerimizde İlçe Müdürlüklerimizde görevli hayvan sağlığı ekiplerimiz tarafından, diğer 17 ilçemizde ise toplamda 57 serbest veteriner hekim, teknisyen tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Öncelikle suni tohumlamanın ulaşmadığı işletmeler olmak üzere ilimiz genelinde 37.465 adet işletmeye (75.120 boğa altı dişi sığır) hizmet verilmektedir. Proje kapsamında 9.000 adet Simental ırkı boğa sperması ile 5.500 adet cinsiyeti belirlenmiş dişi Jersey sperması temin edilmiştir. Spermalar suni tohumlama uygulayıcılarına dağıtılmış ve peyderpey dağıtıma devam edilmektedir. Projede verim artışı ve doğal aşım ile bulaşan hastalıkların önlenmesi gibi genel faydaların yanında ilimiz özelinde sayısı azalmakta olan Jersey ırkının artırılması ve verim artışının sağlanması hedeflenmektedir. Proje ile ilimizde 2021 yılında 743 adet dişi sığıra (153 jersey, 590 simental), 2022 yılında ise (30 Haziran itibarıyla) 2.274 adet dişi sığıra ( 488 jersey, 1.786 simental) olmak üzere toplamda 3.017 adet dişi sığıra suni tohumlama uygulaması yapılmıştır. Projemizin büyükbaş üreticilerimize, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim