Fındık rekoltesinin geçen seneye göre 80 bin ton arttığını belirten Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Geçtiğimiz hafta bölgemize gelecek işçi arkadaşlarımızın fiyatlarıyla ilgili bir tavsiye fiyatı belirledik. Bizim açıkladığımız 216 lira, yasaların bize verdiği imkanlar doğrultusunda açıklanan bir fiyattır. Hem üretici hem de çalışanı gözeten bir açıklama oldu. Ama yine de piyasada birtakım spekülasyonlar başladı. Farklı fiyatların dedikodu niteliğinde deklare edilmesi, üreticimizi zor durumda bırakıyor. Bir sıkıntı oluşacaksa, ziraat odaları olarak bu işe önderlik yapabiliriz. Ortak bir paydada her iki tarafı da memnun edecek bir karar alınabilir. Türkiye genelinde olduğu gibi Ordu’da da Tarım İl Müdürlüğü’nün önderliğinde rekolte tespit çalışması yapıldı. 19 ilçede en az 10 tane fındık paydaşının bir arada bulduğu komisyon tarafından her ilçede 100’e yakın denek alınarak yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye fındık rekoltesi yaklaşık 760 bin ton olarak yapıldı. Ordu içinse 240 bin ton tahmini rekolte tespiti yapıldı. İlimizde birim alanında verim ve kalitenin artmaya başladığını görüyoruz. Türkiye geneli rekoltede 80 bine yakın artış var gibi gözüküyor ama bu artışın 65 bin tonu Ordu’ya ait. Tarım ve Orman Bakanına, TMO Genel Müdürüne çağrımız var. Geçen seneye göre Ordu’da 60-65 bin ton fazla rekolte tespit edilmişken, TMO, fındık alımını en geç 15 Ağustos’ta yapması gerekiyor. Ayrıca alım ekibi ve alım yerleri sayısı da artırılmalıdır. Çünkü ilimizde bu dönemde TMO’ya büyük bir yöneliş olacak. Üreticimizi sıkıntıya sokmadan tedbirler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“EN AZ 3,5 DOLAR”

Fındığa verilecek olan fiyatın en az 3,5 dolar olması gerektiğini söyleyen Atakan Akça, “Cumhurbaşkanımız fındık fiyatını 30 Temmuz’da Ordu’da açıklayacağını söyledi. Üreticiler ve üretici temsilcileri olarak bu durum bizi heyecanlandırdı. Ordu’ya gelip fiyat açıklayacak olması, beklentilerin üzerinde fiyat açıklayacağı algısı yarattı. Cumhurbaşkanımızın Ordu’da açıklayacağı fiyatın, üreticiyi tatmin edecek, alın terinin karşılığı olacağını umuyorum. Yaptığımız analizler sonucunda 1 kg. fındığın maliyetini 44 lira olarak belirledik. Bunun üzerine enflasyonu da göz önüne alarak, % 50 bir geçim payı da ekleyip, fındık taban fiyatının en az 60-65 lira bandına oturması gerektiğini düşünüyoruz. Biz geçen yıl da 3.5 dolar istedik. Bu yıl da 3.5 dolar istiyoruz. 3.5 dolar da 62 lira yapıyor. Cumhurbaşkanımızdan talebimiz budur. Üreticiyi sevindirecek bir fiyat açıklayacak temennisindeyiz” şeklinde konuştu.

“O 5 LİRA İNŞALLAH TABAN FİYATA YANSIR”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan’ın Giresun kalite fındığa artı 5 lira daha fazla fiyat verilmesi gerektiğini söylemişti. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Karan’ın bu söylemlerine cevap vererek, “Oda başkanımız kendine göre bir hesap yapıp öyle bir fiyat istemiş olabilir ama senelere baktığımızda açıklanan taban fiyatlarında arada 50 kuruşluk bir fark oluyor. O 50 kuruşluk farkın ben aslında normal olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz Giresun fındığı genellikle çerezlikte tüketilen bir fındık sanayide kullanılmıyor. Aroması bizim buradaki fındıklarımıza göre biraz daha farklı bir fındık ama 5 liralık aradaki farkı sayın başkanım istemiş olabilir doğrudur ama Giresun üreticisi ile diğer illerdeki üretici bu sefer karşı karşıya getirecek ve hakikaten müthiş bir polemik oluşturacak bir sıkıntı doğar onun için ben yetkililerin ona her zaman nasıl karar veriyorlarsa öyle bir karar vereceklerini düşünüyorum. Sayın başkanımızın o söylediği artı 5 lira inşallah taban fiyata yansır ve karşılığında da üreticinin memnun olacağı bir fiyat açıklanır” dedi.

“TMO EN GEÇ 15 AĞUSTOS’TA ALIMA BAŞLAMALI”

TMO’nun bu sene en geç 15 Ağustos’ta fındık alımına başlaması gerektiğinin de altını çizen Akça, “Türkiye genelinde 80 bin tona yakın bir artış var geçen seneye göre bunun 60 bin tonu Ordu’da ve Ordu üzerinde daha hassasiyetle durulması gerektiğini düşünüyorum TMO’nun alacağı bu kararların. Hem alım sayılarını hem ekiplerin hem de depoların ayılarının artırılması gerektiğini ve 15 Ağustos’u geçirmeden kesinlikle alıma başlaması gerektiğini düşünüyoruz çünkü biliyorsunuz bizim bölgemizde serbest piyasayı bozan dışarıdan gelen ve bir an önce ürününü toplayıp satıp doyduğu yere geri dönmek üzere çiftçilik yapan arkadaşlarımız var. Bunlarda bu piyasaya girmeden TMO’nun garantörlüğünü görmelerini düşünüyoruz bu tarihi de onun için verdik. Geçen sene TMO zannediyorum 2 veya 3 Eylül’de alımına başladı biz buna da tepki göstermiştik biliyorsunuz. Çünkü bir 15 günlük gecikme oldu ve serbest piyasada hatırı sayılır bir düşüş oldu taban fiyatta. Bu sene aynı sıkıntının yaşanmaması için bir de rekoltenin fazla olduğunu göz önüne alırsak bir an önce bu söylediğimiz söylemlerin hemen tedbirinin alınması ve üreticiyi memnun edecek, üreticiyi mağdur etmeyecek çözümlerin bulunması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“12 HAZİRAN GİBİ SSAHİL KESİMİ FINDIĞA BAŞLAYABİLİR”

Akça son olarak fındığa başlama tarihinin henüz belirlenmediğini ancak yetkililerden aldıkları bilgilere göre sahil kesiminin 12 Ağustos’ta fındığa başlayabileceğini söyleyerek, “Geçen hafta valilikte bir toplantı yapıldı fakat fındık nem oranının yüzde 25’in üzerinde olmasından dolayı bir tarih belirlenemedi yarın (Cuma) kurul yeniden toplanıyor. Teknik ekiplerden aldığımız bilgilere göre sahil kesimi en erken 12 Ağustos’ta başlayacağı ile alakalı bir sonuç çıkabilir çünkü biliyorsunuz mevsim biraz soğuk geçti bu sene ve bitki geç uyandı dolayısıyla da fındık sezonu geçen seneye göre 1 hafta uzadı gibi görünüyor” dedi. Haber: Derya Kara

Editör: TE Bilişim